Produsent Anne Henriette Hætta Reinås har travle dager akkurat nå, men hun forsikrer at alt er i rute.

Rutinert stab

Ting har begynt å komme på plass i festivalhuset, og rigginga starter allerede denne uka.

– Hele festivalområdet på Gállogieddi skal slåes og gjøres klart, så det blir selvfølgelig fullt kjør fram til åpninga. Heldigvis har vi en rutinert stab der mange har vært med i flere år. Disse har erfaring som de bringer videre til de nye stabsmedlemmene som kommer til hvert år. Rekruttering til staben er ikke noe problem, for når du først kommer innafor døra her, er det gjort. Alle blir tatt varmt imot av en fin gjeng med mye skaperglede, og man blir ekstremt inspirert av å være med. Dette er en ung og arbeidsvillig stab som tør å prøve nye ting, og uten de mange tusen arbeidstimer som staben og de frivillige legger ned, hadde det ikke vært noen festival.

Bestillingsverk

Marion Ravna er prosjektleder for bestillingsverket til årets festival som har fått navnet Márkomeannu#ENAN.

– Dette blir ett av mange høydepunkter, og urpremieren finner sted under festivalåpninga på torsdag. Fem samiske kunstnere har gått sammen for å skape samisk samtidskunst i marka. Verket utfordrer Joar Nango, Unn Kristin Laberg, Anders Sunna, Matti Aikio og Katarina Pirak Sikku til å skape kunst i naturen rundt festivalen. Her får publikum oppleve en installasjon med visuell kunst og lyd, og den blir stående under hele festivalen.

Kult og ungt

Produsent Anne Henriette håper selvfølgelig på et stort publikum i løpet av festivaldagene.

– Vi har et kult og ungt sceneprogram der vi blant annet byr på Biru Baby fra Alta som kanskje er det råeste livebandet vi har. Rapartisten Slin Craze vil også være kjent for mange. Ellers har vi mange spennende seminarer, og ett av dem er en samtale som vi har kalt «Hva har du gjort for å gjøre Elsa Laula stolt i dag?» Her er komikeren Trine Lise Olsen hovedpersonen, og med seg har hun den unge sørsamen Johan Martin Steinfjell som samtalepartner. Vi har også satt sammen et rikt program for de yngste som blant annet får lage sin egen samiske superhelt. Jeg ønsker alle velkommen til årets Márkomeannu, og vil spesielt oppfordre de som ikke har vært her før til å komme. De kommer garantert ikke til å kjede seg når de først kommer hit.

SPENNENDE OPPLEVELSER: Produsent Anne Henriette Hætta Reinås (til venstre) og prosjektleder for årets bestillingsverk, Marion Ravna lover spennende festivalopplevelser på årets Márkomeannu. Foto: Per Jan Pedersen