Per-Willy Amundsen er for tiden hjemme i Harstad på ferie. Over en kopp kaffe og en prat i stua i Hans Egedes gate, tilstår han at ferie blir det så som så med, for han har noe valgkamparbeid som må gjøres.

Begynnelsen

Han er født i 1971 i Harstad og var i skoletida en habil svømmer som i perioder trente fem dager i uka i den gamle svømmehallen der det i dag er galleri. Ei tid han savner, selv om han fortsatt svømmer når han får tid.

Svømmeinteressen måtte raskt vike for politikken, og allerede i 1986 ble han formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i Harstad. M det startet en politisk karriere som han ennå er dypt inne i.

Utdannelse

Etter førstegangstjenesten studerte han økonomi og administrasjonsfag ved siviløkonomstudiet ved Norges Handelshøyskole i Bergen og senere informasjonsbehandling ved IKT Studiet ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Han har vært lærervikar i Harstad kommune, økonomikonsulent ved Harstad trygdekontor og hatt eget firma der han jobbet med programutvikling og forskning og utvikling.

Han sitter i sofaen, ser i taket og tenker litt.

– Det var ei morsom, men utfordrende tid med mange oppturer, men også noen nedturer. Men jeg vil nesten si at jeg fortsatt er litt datanerd, og tar stadig turen opp til «rommet» mitt for å ramle inn i dataverden sier han og ler.

Politikken

I dag er han justisminister og veien dit har vært full av opplevelser og inntrykk. Han ser litt stolt ut når han fortsetter.

– Jeg kom inn i politikken i det partiet som sto, og fortsatt står mitt hjerte nærmest, Frp.

Fra 1989 ble jeg også formann for FpU i Troms og da jeg startet studiene i Bergen ble jeg styremedlem for Hordaland FpU.

Da han var hjemme igjen etter studiene ble han formann i Harstad Frp, og i 1999 ble han valgt inn i kommunestyret og planutvalget i hjembyen.

En av de tingene han husker godt fra denne tiden, var diskusjonene i kommunestyret om Grottebadet.

– Det var saklige og usaklige utspill fra alle, men min mening var at kostnadene var underdimensjonert, og Grottebadet ble også mye dyrere enn det kommunestyret hadde gått med på. Men nå er det på plass og har økt interessen for byen fra hele regionen, sier Amundsen som senere ble både gruppeleder medlem av formannskapet i Harstad. I 2001 han inn som vara på Stortinget hvor han møtte flere ganger.

Stortinget

I 2005 ble han valgt inn på Stortinget for Troms fylke, men ved valget i 2013 fikk Frp inn bare en representant fra Troms, og på førsteplass sto Øyvind Korsberg fra Tromsø, så da undertegnede gjorde et intervju med han på valgvaken var nok humøret på nedtur.

Han husker den valgvaken som spennende, for det sto ikke på mange stemmene for at han skulle komme inn. Men til slutt var det SV som stakk av med det siste utjevningsmandatet.

– Før jeg kom ordentlig i gang med forberedelsene til hva jeg skulle gjøre videre, kom telefonen fra Siv Jensen som tilbudte meg plass i regjeringsapparatet som statssekretær for Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, et samarbeid som fungerte veldig godt.

Amundsen har i perioder vært medlem av flere komiteer på Stortinget, og har etter hvert fått mye erfaring med arbeidet både i Stortinget og i regjeringen.

Justisminister

20. desember 2016 ble han justis- og beredskapsminister etter at Anders Anundsen (Frp) sluttet. Mottakelsen i riksmediene var ikke bare positiv.

– Som innvandringspolitisk talsmann i Frp var jeg vant med tøffe tak i media, det må man regne med. Likevel var det merkelig å se rikspressen løpe i flokk for å få meg til å trekke tilbake tidligere uttalelser, særlig om innvandring. Jeg står for mine meninger i innvandringspolitikken, og mener det samme i dag. Historien har gitt Frp rett, mener Amundsen som synes lokalpressen har vært langt mer redelig.

Til høstens valg står han på førsteplass i Troms og håper med dette å komme inn for en ny periode på tinget, men som han sier: ingenting er sikkert. Så vi får se, nå er det først en valgkamp som skal gjennomføres i Troms.

– Når jeg ser på alternativet til den borgerlige regjeringen, så har jeg tro på at denne regjeringen får fortsette. Men det er alltid velgerne som bestemmer, sier politikeren.

Far og familiemann

Per-Willy Amundsen har fått familie og sammen med kona Gry-Anette Rekanes Amundsen har de sønnen Per-Olav på 6 år.

– Det er klart at med en arbeidsdag på 12 til 14 timer blir det for lite tid til familien, og da jeg fikk oppdraget om å bli justisminister, tok jeg det opp med kona – og fikk grønt lys.

Men jeg har et krav til meg selv, og det er at de dagene jeg har muligheter, skal jeg hjem å lese på senga til Per-Olav når han legger seg, så får det heller bli sene kvelder med arbeid for meg.

– Kona og sønnen min er det viktigste i mitt liv, og dem skal jeg ta vare på. Når jeg er ferdig med politikken, en gang i fremtiden, har jeg ikke bestemt hva jeg skal gjøre. Men det må gjerne bli noe helt annet enn det jeg har jobbet med før. Vi får se, sier Per-Willy Amundsen med et lite lurt smil.

Hjemme: Når han kommer hjem er det første han gjør ta en tur ut på terrassen for å se på hjembyen. Foto: Bengt Simonsen