Etter flytting av vindmåler, skal plagsom sjøsprøyt fra «Selsbanes Seil» snart være en saga blott.

Siden åpningen av Selsbanes Seil i november frem til midten av april har flere av borettslagene i Hamneset vært utsatt for saltvannsdrevs fra sjøfontenen. Blant andre Harstad brygge, Perlen samt noen av leilighetene i Havnegata 4. Etter klage fra beboerne til kommunen er det gjort tiltak som skal hindre sjøsprøyt.

Registrerer vindretninger

– Årsaken til sjøsprøyten var at vindmåleren som styrer driften var uheldig montert i le av Harstad brygge. Derfor fanget den ikke opp alle vindretninger, og den slo seg ikke av når den skulle, sier næringssjef Bjørn Akselsen. Sammen med fontenens far, Geir Samuelsen og elektriker Geir-Ivar Vikholt konstaterte de i går at de har funnet løsningen på problemet. Ved å flytte måleren til et helt åpent område, det vil si på taket av Harstad brygge, vil alle vindretninger bli registrert.

Sju sekundmeter

– I tillegg har vi gjennomført programmering av måleren på vindretning og vindstyrke. Fontenen slår seg av ved uønskede vindretninger, oftest nordøstlig og sørøstlig. Grensa for at den slår seg av er sju sekundmeter. Hvis alt fungerer som det skal, kan det ikke være mye forskjell i saltvannsdrevs nå enn hva det ville komme ved østlig vind uten seilet i drift. Boligbygningene ligger tross alt på ei brygge i havet, mener næringssjef Bjørn Akselsen.

Oftere avslått

Harstad kommune vil om nødvendig gjøre ytterligere justeringer fremover for å hindre drevs mot bebyggelsen.

-Det gjør vi ved å utvide sektoren for driftsstans. Fontenen vil dermed være litt oftere avslått enn tidligere. Men det er viktig at den slår seg av og på når den skal, sånn at seilet kan være til glede for hele byens befolkning. De aller fleste er positive, og synes innretningen er et flott skue, sier næringssjefen.