På vår runde rundt i byen var vi innom både XXL og Sykkel og Motor for å høre om det inntrykket vi har at salget av EL-sykler har økt. Svarene fra begge, både Agneta Sandberg på Sykkel og Motor og Benjamin Pedersen på XXL, var at salget ikke bare har økt, det har eksplodert.

- Folk har søkt på elsykkel på nettet og funnet ut at dette kanskje er noe de ønsker å prøve. Derfor ender flere og flere ender opp med en elmotordrevet sykkel, sier Benjamin Pedersen. Agneta Sandberg tror at det også har noe å si at Harstad er en bakkeby.

Syklene

- Når du skal velge en elsykkel så handler det om behovet og hva du skal bruke sykkelen til. Noen vil gjerne ut i terrenget mens andre vil bruke den i byen, sier Sandberg. Begge mener det vanligste er en hybrid hvor du kjører mest i byen, men også kan ta deg ut i løypene i for eksempel Folkeparken.

Begge forretningene leverer også de litt mer kraftige og ekstreme elsyklene som du kan kjøre utenom løypene og på vinteren.

Kundene

Johanne Johansen var en av kundene på Sykkel og Motor som var inn om da vi var der og hun hadde bare godord å si om elsykkelen som hun hadde brukt nesten hver dag.

- Jeg var usikker på om det var en lur investering, men etter en prøvetur var jeg frelst elsykkelbruker og har aldri angret, sier hun.

Kvalitet

Også her henger kvalitet og pris sammen, og der er også sånn at større kapasitet gir større motor og batteri og høyere pris. Det er også forskjell på om motoren er i kranken der pedalene er, eller om den er på hjulet.

- Når motoren er i kranken får du følelsen av at du sykler mer selv, mens når motoren er i hjulet får du et litt annet skyv, men begge hjelper deg like mye, sier Pedersen og Sandberg.

Konklusjonen fra de Harstad Tidende snakket med, var at i bakkebyen Harstad så er det elsykkel som gjelder. Da får du både mosjon, lukt, lyd og litt hjelp til å komme ut i det fri.

For enhver smak: Det finnes sykler for enhver som vil komme «litt» lettere frem om du skal til byen eller ut i terrenget. Foto: Bengt Simonsen
Valget er ditt: Benjamin Pedersen på XXL sier at de selger mest hybridsykler, men at det er opp til deg å bestemme hva du vil ha og hvor du kjører. Foto: Bengt Simonsen
Utenfor allfarvei: For de som ønsker en tur virkelig utenfor allfarvei så er nok dette den modellen som egner seg best. Foto: Bengt Simonsen
Motor: Motoren finner du enten i bakhjulet, eller som her, i kranken. Det er mer et spørsmål på hva du ønsker. Foto: Bengt Simonsen