– Vekta påvirker hvordan bilen oppfører seg. Ikke minst har vekta mye å si når en skal bremse opp, påpeker Marianne Moe i Statens vegvesen.

Tilhengerkalkulator

På www.vegvesen.no er det en egen kalkulator for hvor mye last en kan ha på tilhengeren. Statens vegvesen tilbyr og egen app «Bil og henger», som kan lastes ned fra AppStore, Google Play og Windows Phone Store.

I Norge er det slik at kjøretøy med henger ikkje kan kjøre fortere enn 80 km/t uansett hva fartsgrensa er. Har ikke hengeren bremser, er grensen 60 km/t.

– Vi vil også minne folk på at det er viktig å sikre alle løse gjenstander som er med på ferieturen. Løse gjenstander vil bli slengt fremover om føreren må bråbremse. For eksempel vil en usikra iPad fare fremover med en kraft på 96 kilo om det oppstår en kollisjon når en kjører i 100 km/t, forteller Moe.

Mange av campingbilene er registrert slik at de kan kjøres av person med vanlig førerkort klasse B. Bilene er som regel konstruert for tyngre last, men da må en ha utvidet førerrett for å føre doningen.

Med klasse B kan man trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg hvis summen av tilhengerens tillatte totalvekt + bilens tillatte totalvekt er høyst 3500 kg. Trekker man bilens tillatte totalvekt ifra 3500 kg, finner man tilhengerens maksimum tillatte totalvekt. Tillatte totalvekter finner du i vognkortene til bilen og tilhengeren.