HT mener

Slå ned på uvettig dronebruk

Bøter og inndragning av utstyr er på sin plass, skriver Harstad Tidende på lederplass.

Den blir sett på som et uskyldig leketøy, men med uvettig bruk kan dronen sette liv og helse i fare. Og tankeløs bruk er det mye av. Ett eksempel står å lese om i dagens avis, der et helikopter fra Heli-Team måtte avbryte manøveren da piloten oppdaget en drone som hang bare 10 meter over rotoren.

Både helikopterpilot og politi ser naturligvis alvorlig på hendelsen, og det er helt på sin plass, enn si på tide, at det reageres med både bøter og inndragning av utstyr. For selv om det ikke ligger vonde hensikter bak forseelsen, er det viktig å statuere et eksempel. Når helikopterpiloter slår alarm, er det all grunn til å høre på det som blir sagt. I dårlig vær er de avhengig av å fly lavt, og da trenger man verken pilot- eller flygelederutdannelse for å se at dronetrafikken kan utgjøre en betydelig risikofaktor.

Droner blir stadig viktigere som transportform og hjelpemiddel for en rekke formål, og her har vi knapt sett begynnelsen. Og det er ikke de profesjonelle droneflyverne som bekymrer mest, snarere de mange som har funnet seg en spennende hobby. Men da er det å forvente, og forlange, at hobbyen også innebærer et påfyll av kunnskap om gjeldende lover og regler. Og teorien er lett tilgjengelig på nettet. Fagmyndigheten på området, Luftfartstilsynet, har nemlig utarbeidet et sett «hovedregler for bruk av droner til lek og hobby». Reglene omfatter maksimum flyhøyde, minimum avstand til flyplasser, sports- og konsertarenaer, osv.

Å sørge for at nye droneeiere får regelverket med på kjøpet, eller som en del av gaven, burde også være et minstekrav til forhandlerne. Dessuten må regelverk som dette alltid suppleres med sunn fornuft. Men selv om hovedvekten fortsatt bør legges på positive virkemidler, er det nødvendig med et lovverk som holder tritt med den teknologiske utviklingen og som brukes aktivt.

Mer å lese på ht.no:

Man trenger verken pilot- eller flygelederutdannelse for å se at dronetrafikken kan utgjøre en betydelig risikofaktor.

Leses nå:
Nyheter

Ønsker at matmarkedet flyttes

Næringsdrivende i sentrum ønsker matmarkedet hjertelig velkommen. Men håper de ikke okkuperer parkeringsplassene ved busstorvet i fremtiden.

Juksastevnet på Grytøy 2017:

Fredag braker det løs

Når sjørøverne kommer til båthavna på Lundenes fredag, blir det starten på en helg med liv og røre på Grytøya.

Ønsker at matmarkedet flyttes

Næringsdrivende i sentrum ønsker matmarkedet hjertelig velkommen. Men håper de ikke okkuperer parkeringsplassene ved busstorvet i fremtiden.

Juksastevnet på Grytøy 2017:

Fredag braker det løs

Når sjørøverne kommer til båthavna på Lundenes fredag, blir det starten på en helg med liv og røre på Grytøya.

Fiskeridikretoratet ønsker tips:

Rømt laks i Nordland

Krig og kjærlighet på liv og død

Løytnant Helene Hilmarsen holder et gripende foredrag fredag under juksastevne på Grytøy

Søkere på skoleplass fikk svar

I dag har nær 600 søkere på skoleplass i den videregående skole i Nordland fått svar fra fylket.

Mange stikker av etter å ha kjørt på dyr

Hver sommer opplever bønder at dyr på beite blir påkjørt, uten at bilistene varsler om det.

Edvald Boasson Hagen klar for ARN

Etappevinner i Tour de France, Edvald Boasson Hagen stiller på startstreken i Arctic Race of Norway2017.

Må krysse trafikkert vei uten gangfelt

– Hvor mye kan det koste å lage et gangfelt for å trygge skoleveien til barna våre, spør trebarnsmor Marian Grande Holte.

De nye signeringene har ankommet Harstad:

– Med oss vil Medkila være et bedre lag

Tirsdag kveld trente for første gang Medkilas fire nye spillere sammen. Nysignering Jenna McCormick mener at de nye signeringene vil gjøre Medkila sterkere.