Beiter på historisk grunn

Villsauene på Trondenes har gode dager. Fråtser i ugress og vedlikeholder landskapet. foto: tina eilertsen.

Villsauene på Trondenes fråtser i hundekjeks og tromsøpalmer.

Det er tiende året på rad Sør-Troms Museum ansetter villsauer, også kalt vikingsau, som skjøtselsarbeidere. 31 i tallet, inkludert årets lam. Der tusler de rundt og kultiverer landskapet ved inngangen til natur- og kulturstien langs Altevågen. Gnafser i seg hundekjeks og høymugle. Ja, alle ugressarter. Men verstingen tromsøpalmen skal være blant livrettene.

Sommervikarene hører til vanlig hjemme hos sine respektive bønder på Undlandet og i Kasfjord. Men fram til et stykke ut i september skal de få fortsette beitingen som bidrar til å opprettholde den lokale faunaen.

Tillitsfulle og nysgjerrige som de, har de naturlig nok blitt en attraksjon oppigjennom årene. Fortsatt skal de rydde vei på Trondenes i årene framover. Både Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Troms gir støtte sånn at de firbeinte skal vedlikeholde landskapet på historiske Trondenes.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

- Vinden kommer til å øke

- Nå øker vinden til sørøstlig storm. Senere blir det full storm, sier meteorologen.

Ønsker ikke felles administrasjon med Stangnes og Heggen

Gruppeledere i Kvæfjord kommunestyre er meget godt fornøyd med at fylkestinget har slått fast at Rå videregående skal videreføres som egen enhet og ikke samlokaliseres med de videregående skolene i Harstad.

Skolebuss med 28 passasjerer av veien

Nødetatene rykket ut. Heldigvis kom ingen til skade.

Hurtigbåter innstilt - setter ikke opp buss

Været skaper problemer torsdag.