En oversikt over utviklingen i antall helsesøstre i Norge, viser at Harstad har mottatt drøyt seks millioner kroner i perioden 2014 til 2016. Gudmundsen anslår at ut fra en kostnad på 700.000 kroner per årsverk, skulle Harstad kommune ansatt fem nye helsesøstre eller andre relevante fagpersoner til byens helsestasjoner.

– Fasiten er bare 1,3 årsverk – som er 3,5 færre en tilskuddet tilsier, hevder han.

Svikter

Ifølge Gudmundsen er det nedslående tall. Stortingsrepresentanten har jobbet med utdanningspolitikk i mange år og som fylkesråd for utdanning i Troms, og hevder å ha hørt mange historier om det svake helsetilbudet barn og unge har tilgang på i skolene.

– De fleste opplever kort åpningstid og ofte tilstedeværelse bare én gang i uken, sier Gudmundsen, som mener lokalpolitikerne i Troms svikter barna.

Nedslående

Han mener også at små kommuner med mindre tilskudd bør inngå samarbeid med større nabokommuner og rullere fagpersoner slik at man får bedre tjenester på alle skoler i hele fylket.

– Vi ser rundt i landet at det ansettes langt flere helsesøstre i mange kommuner. Da er det nedslående å se hvordan utviklingen er i Harstad og mange andre kommuner i Troms. Det handler om å ta politisk lederskap og prioritere barn og ungdom i kommunen, sier han.

Gudmundsen mener at Arbeiderpartiet svikter innen helsepolitikken.

– Vi vet at mange sliter med psykiske problemer eller andre utfordringer – da må vi ta situasjonen på alvor og ikke kutte i et tilbud som skal styrkes. Det er tydeligvis langt mellom hva man lover og hva man leverer, sier han.

Sammenheng

Høyre-representanten viser også til en rapport fra læringsmiljøsenteret ved UiS som blant annet viser at syv av ti gutter som blir mobbet ikke prater med noen. Han mener det derfor er særlig viktig at skolene har kompetente fagpersoner som kan bistå i hverdagen og bedre skolemiljøet sammen med lærere og skoleledere.

– Vi vet at det er en klar sammenheng mellom satsingen på skolehelsetjenester, betydningen dette har for både folkehelsen og for elevenes læring. Det er heller ingen tvil om at mobbing og psykiske problemer kan gå utover både tilstedeværelse på skolen og hvordan man presterer, sier han.

– Vi har en god helsesøsterdekning

Ordfører Marianne Bremnes mener Harstad er godt dekket med helsesøstre.

Hun er forelagt en tabell som Kent Gudmundsen viser til når han hevder Harstad svikter.

– Vi har en bra helsesøsterdekning i Harstad. Vi har styrket den med tre årsverk de tre siste årene; to i 2015 og ett i fjor, sier Bremnes. – Dette har jeg fått bekreftet fra rådmannen.

– Jeg registrerer at Gudmundsen bruker dette i valgkampøyemed, men skjønner ikke helt de tallene han viser til. For vi har god dekning, gjentar hun.

– Det er mulig de siste ansettelsene ikke er registrert, tror hun.

Ifølge ordføreren er både hun og resten av kommunestyret opptatt av helsesøsterdekningen i kommunen.

– Kommunestyret er veldig opptatt av dette, sier hun og legger til: – Det vil aldri være nok helsesøstre.

FÆRRE: Harstad har ansatt færre helsesøstre enn de har fått tilskudd til, mener Kent Gudmundsen (H). Arkivfoto: Christer Pedersen Foto: Ronald Johansen