Det Norske Måltid er en kåring av de beste mat- og drikkeproduktene i Norge. Kåringen startet i 2008 og er ifølge egne nettsider «landets viktigste matpris». I år er det tiårsjubileum.

Hensikten med kåringen er å vise fram kvalitet og å bidra til næringsutvikling. Det norske måltid samarbeider med Nærings- og fiskeridepartementet, Mat og landbruksdepartementet, Hanen, Matmerk og Innovasjon Norge for å få fram stolthet og kvalitet hos norske produsenter.

Nytt av året er at det blir seks delfinaler rundt i landet, der flere kategorier skal vurderes. Blant disse er Årets bakst, Årets øl, Årets kjøtt og Årets ost.

Litt vanskelig

Sigrid Rafaelsen er med i juryen som skal vurdere Årets sjømat oppdrett, Årets sjømat villfanget og Årets sjømat foredlet. Det skjer i Tromsø 22. september.

– Jeg var med i fjor også. Det er kjempehyggelig å være med – en artig jobb, sier hun.

Om deltakerne har en tøff jobb, har også dommerne det tøft når de skal vurdere produktene som deltar.

– Det er mange gode produkter. Vi skal vurdere produktene, enten de er ferdig produsert eller ei. Vi smaker og ser på emballasjen, om det er informasjoner på pakningene, og vi tilbereder maten om det er tips på emballasjen. Det er litt vanskelig, men vi var enige om det meste i fjor, så det går nok greit denne gangen også, sier Rafaelsen.

Full rulle

Umami har et tilbud der de tilbereder og serverer mat hjemme hos folk. Det har vært en suksess, kan Sigrid Rafaelsen fortelle.

– Rundt 30 prosent av vår omsetning kommer fra oppdrag ute av huset (Umami). Det fungerer slik at vi produserer det meste hos oss, og så drar vi ut en time før gjestene kommer og gjør den siste finishen. Folk er fornøyd med å kunne være vertskap, og slippe å lage maten, sier hun.

Men nå som det er festspill i byen, drar de ikke til private tilstelninger.

– Nei, nå er det full rulle på Umami. Vi har både ekstra kokker og ekstra servitører. Men når høsten kommer, er vi i gang hos privatfolk igjen. Og da er det også mange bryllup, sier Rafaelsen, som er tilfreds med at Umami for andre gang er med i White Guide, oversikten over de beste restaurantene i Norden.