Godt over 10.000 sauer og lam blir sluppet ut i utmarka i Kvæfjord og Harstad. Norskott, som er leder i Kvæfjord sau og geit, mistet 42 dyr i fjor. Det økonomiske tapte er på vel 60.000 kroner. Ved å gå ut og informere befolkningen, håper han at eiere av hunder tar et større ansvar.

– Uvettig

– Senest for vel en uke siden måtte en sau avlives etter at en løshund hadde gått til angrep. Sauen beitet på innmark på Strand. Erklæring fra dyrlege viser at sauen var blitt hardt skadet av en hund. Vi kan ikke bevise noe, men vi vet at det er hunder i nabolaget som tidligere har jaget sau på havet. Slike hendelser er svært uheldig, og påfører dyrene unødvendige lidelser, sier Norskott.

Han har forståelse for at en hund ved et uhell kan komme seg løs og stikke av fra eieren. Men Norskott mener det både er uvettig og uansvarlig å slippe en hund løs i et område der sauer beiter.

– Sauene ligger gjerne og hviler på dagtid, og ingen bjeller høres. Dermed kan en hundeeier tro han er alene i fjellet, og så velge å slippe hunden løs. Men når hunden får teft av sauen, våkner villdyret. Både små og store hunder kan gjøre store skader i en saueflokk, sier Norskott.

Håper på bedring

Han håper at hundeeierne skjønner alvoret og at bøndene slipper å hente ned dyr som er revet i stykker av hund.

– Vi sauebønder er glade for at folk bruker utmarka, men vi blir veldig bekymret når vi registrerer at hunder løper løs i skog og fjell. Jeg tror ingen ønsker at hunden skal påføre sauene skader, men det er ofte det som skjer når hunden løper etter sauene, sier Norskott.

Han har i alt 250 sau på vinterfor og vel 650 dyr som nå er på beite. I tillegg har han 70 kopplam hjemme.

Ørnedrap

I fjor gjorde også kongeørna stor skade i saueflokken i Refsnesområdet.

– I fant flere ørnedrepte lam. Ørna flyr ned og slår klørne i lammet slik at lungene blir punktert og dyret dør. Så spiser den deler av byttet på stedet. I år har vi unngått ørnedrap, nå er det løshundene vi er mest bekymret for, sier Arvid Norskott.