Temaer på møtene omhandlet flere områder innen justisfeltet, deriblant terrorberedskapen og ærekrenkelser.

På møtene var også tidligere Kristelig Folkeparti-leder Dagfinn Høybråten, nå generalsekretær i Nordisk ministerråd.

Setter i gang utredninger

– Det har vært svært interessante diskusjoner der Norge tok opp terrorhendelser og elektronisk kontroll på personer som begår voldshandlinger i nære relasjoner. Islands justisminister Sigridur A. Andersen tok opp ærekrenkelser, mens Sverige tok opp utfordringer knyttet til blant annet organisert kriminalitet.

– Konkret ble det konkludert sett på elektronisk kontroll der vi nå går videre og setter i gang en utredning hvordan vi skal se på dette problemet på tvers av landegrensene. Det ble også et tydelig vedtak på bakgrunn av et dansk innspill om å effektivisere den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier Amundsen.

– Vi må være på vakt

På spørsmål om hvorvidt Harstads innbyggere bør være ekstra varsomme på grunn av terrortrusselen som råder en rekke steder i Europa, ønsker han ikke å gå nærmere inn på terrorberedskapen i et lokalt perspektiv.

– Det foreligger en generell forhøyet terrortrusselvurdering i Norge på bakgrunn av terrorhendelser som har rykket stadig nærmere oss.

– Men selv om Harstad kanskje ikke er blant de mest nærliggende terrormålet, må vi være på vakt og ha god sikkerhet også lokalt, i likhet med resten av landet. Det man helst bør tenke igjennom er hvor man legger reisene til i ferien.

Mer interessant som reisemål

– Jeg har registrert at Nord- Norge er regnet som et svært trygt område, noe jeg kan si meg enig i. Det gjør dermed landsdelen mer interessant som reisemål for personer som kanskje oppfatter at terrorsituasjonen er utfordrende andre steder i verden, sier Amundsen og legger til:

– Norge er grunnleggende trygt

– Som justisminister kan jeg ikke gå inn og dele Norge inn i geografiske soner og fortelle hvor det er trygt og hvor det ikke er trygt. Det vi kan være enige om er at Norge er grunnleggende trygt samfunn. Men man kan aldri utstede noen hundre prosent garanti om at terrorhendelser ikke kan skje på norsk jord, og da heller ei i Harstad.

– Det viktige er at vi tar denne problemstillingen på det høyeste alvor, og setter inn de ressursene som er nødvendig, deriblant terrorsamarbeid, for å forhindre terror på norsk jord, sier Amundsen.

Utveksle erfaring

Også Dagfinn Høybråten pekte på betydningen av ett tettere felles nordisk samarbeid som viktig for å bekjempe terror.

– Vi har et nordisk program igangsatt som fokuserer på trygge byer, der kommuner i Norden, og særlig da byer, er invitert inn i et nettverk der man kan utveksle erfaringer hva som virker i forhold til forebyggende arbeid inn mot utsatte og aktuelle grupperinger i samfunnet.

– Men det er først og fremst den enkelte kommune som må bestemme hvorvidt de ønsker å være med på dette samarbeide, sier Høybråten.

Islands justisminister bekreftet at landet har fokus på terror, selv de så langt har vært forskånet for terrorhandlinger.

– Vi har om lag to millioner turister som besøker landet hvert år. Selv om de fleste av disse har edle hensikter, har vi registrert tilfeller som ikke har legitime årsaker til å komme hit, sier Sigridur A. Andersen.