– Dette handler om nærheten til politiet i hele Kommune-Norge. I forbindelse med kommunereformen og endringen i strukturen for lensmannskontorene har vi ønsket å legge til rette for et godt forhold mellom kommunene og politiet, sier statsråden. – Vi er avhengig av gode relasjoner.

På Evenes lufthavn

Alle kommunene i landet fikk sin politikontakt 15. juni. Politikontakten skal sørge for et godt samarbeid mellom politietaten og kommunene.

I Tjeldsund og Evenes er det Egil Sletteng, som er tilknyttet politiet i Narvik. Han skal likevel tilbringe tid i Evenes.

– Vi har ønsket tilstedeværelse på Evenes lufthavn, og det har vi fått gjennomslag for, sier Tjeldsund-ordfører Liv Kristin Johnsen.

– Det blir positivt å ha den direkte linjen til politiet, sier hun. – Det vil nok variere hva de ulike kommunene ønsker å oppnå med politikontakten. For vår del handler det om forebygging, sier hun.

– Ikke sentralisering

Per-Willy Amundsen er trygg på at ordningen med politikontakter i kommunene vil være god.

– Jeg tror dette blir en vellykket ordning. Det blir god forebygging med en politikontakt som kjenner styrker og svakheter i de ulike kommunene, sier han.

– Jeg er sikker på at den frykten enkelte opposisjonspartier har om sentralisering av politiet, er ubegrunnet. Dette er det stikk motsatte, sier justisministeren. – Kommunene vil oppleve en helt annen nærhet til politiet. Man får rett og slett et nærmere politi enn tidligere.

Mandag var det ordføreren i Tjeldsund som fikk treffe både statsråd og politikontakt. Politikerne i kommunen får møte Egil Sletteng i et formannskapsmøte i august.