En viss omsetningsiver råder her øverst i Medkila, hvor oljeselskapet Statoil holdt reirplass i flere tiår. Åsen over Medkila domineres av den glasskledte bygningsmassen, som etter flere påbygg ikke så lite ligner en kreps, en hummer, eller en skorpion, om man skulle være slik inklinert.

Bare de smarteste av oss skjønte det nødvendige i at Statoil flyttet ut av glassbobla si i Medkila, og bare de enda smartere hvorfor de flyttet inn i Bokløv-skrevet nede i Seljestadfjæra. Det kan sikkert rulles ut et arsenal argumenter for begge deler.

Glasskomplekset ørna nå overflyr i nordlig retning var iallfall huset Statoil forlot for få måneder siden.

Strødd blant boligene innenfor rammene av Medkila bor en diger skokk Statoilansatte, som ved å krysse stuegolvet i tøfler omtrent, befant seg på jobb. Nå må de bomme seg tur inn til byen morra og kveld.

Et praktbygg, det må kunne sies, med en karakteristisk, og ikke så lite karismatisk skråfasade av glass, som tar sats der oppe og klasker i bakken med et stumt, visuelt smell: Værsågod, kom inn i luftigheten. Bygningsmassen har flere deler, påplusset og attpåskjøtt med kropper i et ikke altfor sprikende formspråk, og det er plass til mer. Ja, utbyggbarheten når i prinsippet opp til Hinnstein, om for eksempel framtida skulle være så politisk velvillig at Nord-Norge faktisk får organisasjonene som skal gjenoppbygge Olje-Norge.

Eller Eldre-Norge, alt etter bruken som nå måtte finne sin plass i bygget. Hva med et mottak for nødstedte sjeler? Verden eier fremdeles 65 millioner mennesker på flukt fra konflikt, bare så det er nevnt.

Ørna flyr videre temmelig ubesværet av ordveksling fra avis- og kommentarfeltlesende medlemmer av befolkningen, som er blir vitne til lobbyismen rundt framtida for glasshuset i Medkila.

Kommentarer river - politikerne stønner under trykket - og motstår det kanskje en stund.

Giftnivået har ikke vært altfor høyt, heldigvis. Omsorgsboliger? Nei, eldre vil til sentrum, hører du! Rådhuset må også være i sentrum! Ja men hva pokker passer i det flotte bygget da? Hm, hvem vil slippe å tenke bomring, parkering, trangboddhet. Noen smartinger. Kompetansearbeidsplasser. Vindmøllebyggere? Et - annet - oljeselskap?

Den tilhørende tomta - den digre tilhørende tomta - lokker. Rent, grønt gull. Flere boligparker, selv om vi er i ei tid da flere og flere blir noen og seksti, og flytter ut av store hus og inn i små, på kaikanten, når man tenker over det, ikke så ulikt oljeselskapet som en gang behersket den øvre skogkanten i Medkila, og som på mange måter beredte den gode grunnen for en av Byens eldste drabanter.