Det var Frps Hanne CS Iversen som tok opp gulstripene i et spørsmål i kommunestyret torsdag.

– Den store snakkisen ute blant folk er de gule stripene på torget. Jeg skal ikke ta debatten om de er pene eller ikke, men jeg er interessert i prosessen som førte fram til prosjektet, sa Iversen.

Enklere og billigere

Lokale fagfolk i bransjen hadde fortalt Iversen at de hadde lansert et enklere og langt billigere prosjekt.

– De fortalte at kommunen i stedet hentet dyr konsulenthjelp fra Rambøll i Tromsø Jeg lurer på om kommunen har brukt mer penger enn nødvendig på den midlertidige løsningen. Vi bevilget penger for å gjøre torget permanent tilgjengelig for alle, ikke til en midlertidig løsning, sa en engasjert Hanne CS Iversen.

Prosjektleder Fred Erik Fredly orienterte de folkevalgte om prosessen. For fagfolkene hadde det vært en avveining om man skulle avvente og foreta en permanent løsning for torget, eller lage en midlertidig løsning.

– Vi bestemte oss for å iverksette strakstiltak, og at denne skulle stå klar til festspill-åpningen, sa Fredly.

God kompetanse

Strakstiltaket skulle også ta hensyn til universell utforming slik at bevegelseshemmede lett kommer seg fram. Torget skulle også utformes slik at svaksynte skal klare å orientere seg. Det gjør de blant annet ved hjelp av de gulmalte stripene.

Fredly opplyste at kommunen ønsket å få de beste innspillene, og engasjerte dermed konsulentselskapet Rambøll i Tromsø.

– Vi ønsket rådgivere med god kompetanse på å lage byrom, og vi hadde et ønske om å vise at vi er i gang med torget, sa Fredly.

Han understreket at kommunen parallelt jobber med de langsiktige løsningene til torget. Til sammen satte kommunestyret av 10 millioner kroner til å gjøre torget mer tilgjengelig for alle.

Hanne CS Iversen er forundret over at kommunen bruker penger på konsulenthjelp utenfra for å lage noen midlertidige gangveier av asfalt over torget.

– Disse skal uansett ikke ligge mer enn ett år – om jeg får bestemme, sier Hanne CS Iversen til Harstad Tidende.

Kritisk: Hanne CS Iversen er forundret over prosessen Foto: Dan Henrik Klausen