I dag presenterte universitetsdirektør Jørgen Fossland administrasjonens anbefaling om ny organisering av UiT Norges Arktiske Universitet.

Her slo han fast at han ønsker viserektorer på plass i både Harstad og Alta. Stillingene skal inngå i universitetets toppledelse og ha et regionalt ansvar for (det som i dag er) Finnmark og Nord-Troms samt Sør-Troms og Nordland. Hovedsete for stillingene legges til Alta og Harstad

Dette er noe Harstad-miljøet, og kommunen, har bedt om tidligere.

Utgangspunktet for prosessen kommer fra en arbeidsgruppe på 17 personer som tidligere i år la fram et forslag om å redusere dagens åtte fakultet til fire. I torsdagens presentasjon la Fossland fram forslag om å lage fem fakulteter. I motsetning til arbeidsgruppen, og Harstad kommune, vil direktøren ikke kutte Narvik som fakultetsby.

Den fungerende universitetsdirektøren understrekte at dette er forslag og ikke en beslutning. Avgjørelsen vil bli tatt den 29. juni.

Fikk protester

Forslagene om å redusere antall fakulteter til fire førte til protester fra flere hold, deriblant juss-miljøet som ikke ønsket at fakultet for rettsvitenskap skulle slås sammen med andre fakulteter.

Også til protester rundt kuttene av Narvik kom fra flere hold. Teknologimiljøet ble eget fakultet da Høgskolen i Narvik ble slått sammen med UiT.

Forslaget

Fossland trakk fram at tverrfaglige samarbeid vil bli enklere med få fakultet.

Den største risikoen er omstillingskostnad, der det må vurderes om kostnadene er verdt gevinsten.

- Vi har valgt en krevende organisasjonsmodell som omgivelsene til dels ikke forstår, sa Fossland.

Universitetsdirektøren foreslo i dag å bygge opp den faglige virksomheten rundt fem fakulteter:

  •  Det helsevitenskapelige fakultet + Avdeling for vernepleie + Idrettshøgskolen

  •  Fakultet for naturvitenskap og teknologi + fagmiljø i samfunnssikkerhet, sikkerhet og beredskap

  •  Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi

  •  Det juridiske fakultet + Fakultet for biologi, fiskeri og økonomi

  •  Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning + Det kunstfaglige fakultet + Institutt for reiseliv og nordlige studier + Institutt for barnevern og sosialt arbeid