Tirsdag samles justisministerne i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island for å snakke om terror og migrasjon.

– Det er viktig å møtes for å utveksle erfaringer, sier Amundsen til Harstad Tidende. – Vi har mye felles og mye å lære av hverandre.

Styrket

Terror er et tema som ligger høyt på dagsorden i de fleste land.

– Vi skal diskutere problemstillinger og tilnærminger i de ulike landene, sier Amundsen, som mener Norge har tenkt rett i lang tid. – Per nå har vi 1800 nye stillinger i politiet, og det skal oppbemannes ytterligere i år. Vi får en historisk vekst i politiet.

– Danmark og Sverige har sett det samme behovet etter en viss nedbygging tidligere.

– Og PST (Politiets sikkerhetstjeneste, red.anm.) er styrket med 300 millioner kroner. Så politiet har vært en av budsjettvinnerne i denne stortingsperioden.

Om terror kanskje er et hovedtema, er også migrasjon et viktig punkt på dagsorden.

– Vi har historisk lave asylsøkertall, og slik vil vi ha det. Innstramminger som er gjort på asylfeltet har bidratt til det. Det er viktig at denne regjeringen får fortsette slik at vi får videreført det viktige arbeidet, sier justisministeren.

Guide

Amundsens nordiske kolleger ankommer Harstad mandag kveld, samles tirsdag og så drar gjestene igjen tirsdag ettermiddag. Til tross for at det kan bli knapt med tid, håper harstadværingen å få muligheten til å være guide for dem mens de er i Harstad.

– Årsaken til at justisministermøtet er lagt til Harstad, er at disse møtene vanligvis legges til ministerens hjemplass. I fjor var vi langt ute i de finske skoger. Jeg synes det er ekstra artig at det nå blir Harstad, og at det skjer under festspillene. Jeg håper å få vist dem litt av Harstad, sier Amundsen.

Tjeldsundbesøk

Dagen før møtet med sine justisministerkolleger, drar Per Willy Amundsen til Tjeldsund, der han skal møte ordfører Liv Kristin Johnsen og den nye politikontakten i kommunen.

– I forbindelse med nærpolitireformen fikk vi politikontakter i alle kommuner 15. juni. De er viktig for det forebyggende arbeidet i kommunene. De skal være bindeleddet mellom kommunene og politiet, og jeg skal til Tjeldsund for å høre hvordan det har gått så langt, sier Amundsen, og legger til:

– Selv om antall lensmannskontorer er redusert, er det viktig å huske at det ikke går på bekostning av nærheten til politiet.