Biltema satser 100 millioner på nytt varehus i Harstad. Målet er å åpne dørene i 2018. Det skrev Harstad Tidende i november 2016.

Nå er plasseringen av bygget kommet til politisk behandling. Saken skal opp i planutvalget i neste uke.

Ingen andre arealer

Administrerende direktør Knut Svenningsen i Biltema Norge sa i november at det skal bygges et fullsortiment varehus som de fleste harstadværinger ikke har sett tidligere.

I dag holder kjeden til i trangbodde lokaler på Stangnesbasen. Nye Biltema vil komme rett over Kiwi i Åsby-området.

Det politikerne i Harstad skal ta stilling til, er om eiendomsselskapet Gangsås næringspark skal få samtykke til å fravike regional plan for handel og service. Kommunen skal så gi sin anbefaling til Troms fylkeskommune, som avgjør.

Rådmannen i Harstad anbefaler at det gis samtykke til å fravike den regionale planen for handel og service for etablering av Biltema. Begrunnelsen er at det ikke finnes andre arealer som er egnet for etableringen i kommunen, og at de nasjonale og regionale hensynene vil være ivaretatt og at det vil styrke Harstad som regionsenter.

Egentlig ikke tillatt

Gangsås næringspark viser i sin søknad til at de mener etableringen vil styrke sentrum og avlaste Stangnesbasen, som er et viktig sjønært næringsområde. Det vises til at lokaliseringen er i den mest befolkningsrike delen av kommunen og i nærhet til kollektivknutepunktet Kanebogen. Det er utarbeidet en handelsanalyse som dokumenterer at det ikke finnes alternative lokaliseringer i gjeldende planverk.

I utgangspunktet er det ikke tillatt å etablere detaljhandelstilbud over 3.000 kvadratmeter annet enn i sentrumssoner eller i bydelssenter. I Harstad er det definert tre områder hvor slik handel kan foregå: Sentrum, Seljestad avlastningssenter (Sjøkanter Senter) og Kanebogen Bydelssenter. Kanebogen senter er fullt utbygd, og har ikke plass til Biltemas etablering. På Seljestad er det også fullt utbygd i henhold til grensen i gjeldende reguleringsplan. Øvrige handelsområder i kommunen, Stangnesbasen, Langmoan og Nordlysparken, er avsatt til plasskrevende varer og det er ikke hjemmel for etablering av detaljhandel her, melder rådmannen.