De folkevalgte ønsker ikke å forhaste seg, men velger å vente til rådmannen har lagt fram sin helhetlige vurdering av behovet for omsorgsboliger.

Det skjer ikke før til neste år, selv om fristen for å akseptere tilbudet fra Medkila Omsorgsboliger egentlig går ut om noen få dager – 1. juli.

Frp og Høyre ønsket en helhetlig plan der rådmannen skisserer reelt og tidfestet behov for omsorgsboliger fram mot 2040.

– Merkelig sak

Deretter skulle så kommunen gå ut og innhente anbud på bygging og levering av nøkkelferdige omsorgsboliger.

– Her må gjerne den mye omtalte tilbyderen Medkila Eiendom/Medkila Omsorgsboliger AS, sammen med mange andre, melde seg på, sa Høyres Einar Mustaparta.

Forslaget falt mot 11 stemmer.

Mustaparta syntes hele saken var merkelig.

– Det merkelige er at løsningen på kommunens behov for omsorgsboliger kastes fram før behovet er beskrevet, sa Mustaparta. Han mente rådmannen burde ha avvist tilbudet.

– At det ikke ble gjort, anser jeg som en feil fra rådmannens side, sa Mustaparta.

Påstanden ble blankt avvist av rådmannen.

– Jeg har ikke bedt om å få noe tilbud fra Harstad Skipsindustri som eier Medkila Omsorgsboliger. Da tilbudet dukket, var det min plikt å fremme saken politisk, sa rådmannen.

– Snakk om drodling

Også SVs Johnny Kristiansen var kritisk til prosessen.

Han mente Medkila Omsorgsboliger hadde forsøkt å diktere hva kommunen skulle bruke bygget til.

Det slo ordfører Marianne Bremnes hardt ned på.

– Vi har overhodet ikke vært diktert av Medkila Omsorgsboliger i denne saken. Det har derimot vært snakk om drodling over hva bygningen kunne brukes til. I den forbindelse dukket behovet for omsorgsboliger opp, og da ble vi presentert en løsning på det.

Johnny Kristiansen repliserte at han mulighetens hadde ordlagt seg litt uheldig da han brukte ordet diktere.

Frps Hanne CS Iversen viste til boligpolitisk handlingsplan som har anslått behovet for boliger med og uten heldøgns omsorg til 68.

– Vi har lenge visst at det har vært manko på omsorgsboliger, men vi har ikke gjort noe med det. Derfor burde vi få fremskyndet rådmannens arbeid med å vurdere behovet for omsorgsboliger, sa Iversen.

Vil ikke forhaste seg

Leder i omsorgsutvalget, Kjetil Bjørkelund, ønsket ikke en forhastet beslutning i saken.

– Vi må bruke den tiden som er nødvendig. Vi trenger flere omsorgsboliger, og det kan vi få i Statoil-bygget. Men først må vi avklare om vi vil få tilskudd fra Husbanken og om vi får momskompensasjon hvis vi bygger om Statoil-bygget til omsorgsleiligheter, sa Bjørkelund.

Rådmann Hugo Thode Hansen fant det vanskelig å svare på spørsmålet.

– Regelverket er komplisert. Om vi får momskompensasjon, avhenger blant annet av hvem som skal bo der, sa Hansen.

Randi Nilsen (Frp) mente det ikke var kommunens hodepine hva det gamle Statoil-bygget skal brukes til.

– Jeg synes personlig det er galt at et topp moderne kontorbygg skal bygges om til omsorgsboliger. Hvorfor kan vi ikke leie det gamle Statoil-bygget, sanere rådhusene og lage sykehjem der de står. Eller så kan Sør-Troms søke om å få fylkesadministrasjonen for Troms og Finnmark lagt til Harstad og det gamle Statoil-bygget i Medkila, sa Nilsen med glimt i øyet.

FORUNDRET: En merkelig sak, konkluderer Høyres Einar Mustaparta. Arkivfoto: Andreas Isachsen Foto: andreas Isachsen