Frps Charlotte Espejord har flere ganger tatt opp at det må komme en uttalelse i saken. Nå inviteres kommunestyret til å be Barne-, likestillings-, inkluderingsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet om å opprette et slikt barnehus i regionen.

Seksuelle overgre

Det er nemlig store utfordringer med at barn og unge må reise så langt for undersøkelse og avhør.

Statens barnehus er et tverrfaglig, samlokalisert tiltak som er rettet mot barn og unge. Det dreier seg om unge som kan ha vært utsatt for seksuelle overgrep eller vold, eller barn som har vært vitne til vold.

Barnehuset kan også gi tilrettelagte avhør av psykisk utviklingshemmede.

Det er 11 barnehus i Norge. I denne regionen blir berørte som oftest henvist til Statens barnehus i Bodø eller Tromsø.

Utfordringer

I forbindelse med at kommunen utarbeidet sin handlingsplan mot vold og overgrep, har det kommet fram at det er utfordringer knyttet til å bruke Statens barnehus i Tromsø.

Det dreier seg om utfordringer med lang avstand, overnattinger på hotell før eller og/eller etter avhør. Dette kan være med på å forsterke den sårbare situasjonen barnet er i, påpeker ordføreren i den foreslåtte uttalelsen.

– Det er en stor påkjenning for et barn å bli kalt inn til avhør, og det er mange ekstra belastninger som er svært forvirrende for den enkelte. Derfor er det svært viktig at alt legges best mulig til rette for barnet. Både for åskape tillit i avhørssituasjonen, men også for at resultatet av avhøret skal bli så korrekt som mulig. Dette skaper også bedre rettssikkerhet for barnet og for den som eventuelt er mistenkt i saken, går det fram av uttalelsen.

I uttalelsen går det fram at Midtre Hålogaland har rundt 120.000 innbyggere. I uttalelsen vil kommunestyret be om at det opprettes barnehus i Midtre Hålogaland som et alternativt sted å gjennomføre avhør og undersøkelser av barn fra Sør-Troms.

Engasjert: Frps Charlotte Espejord Foto: Øivind Arvola