Som en del av Harstadpakken skal det bygges cirka 1,6 kilometer fortau langs Hagebyveien i Harstad. Entreprenøren er nå i ferd med å rigge seg til, og i løpet av kort tid starter byggearbeidet.

Byggeleder Ole Sollid i Statens vegvesen sier fortauet skal gjøre det tryggere for myke trafikanter å ferdes i området. Kontrakten omfatter også bygging av blant annet betong- og natursteinsmurer og nye holdeplasser for buss.

I tillegg skal strøm-, tele- og fiberkabler legges om, og det blir etablert et nytt overvannssystem med gatesluker, kummer og transportledninger for overvann. I enkelte områder skal også vann- og avløpsanlegget legges om.

Trafikale utfordringer

– Anleggsarbeidet vil føre med seg noen trafikale utfordringer og ulemper for alle som bor og ferdes i området. Sammen med entreprenøren skal vi imidlertid gjøre det vi kan for at dette skal gå så smidig som mulig. Fartsgrensen gjennom anleggsområdet vil være redusert til 30 km/t. Veien kan også bli tidvis helt stengt i inntil 20 minutter av gangen, blant annet på grunn av sprengningsarbeid, melder Sollid.

HAGEBYVEIEN: Her er strekningen det skal arbeides på et drøyt år fremover.

Adkomst til boliger

Det ligger et stort antall boliger langs strekningen, og de fleste av disse får, ifølge veivesenet, beholde sin vanlige adkomst mens arbeidet pågår. Men trolig må noen av avkjørslene stenges midlertidig. I så fall vil dette avtales direkte med den enkelte grunneier.

Det er Lemminkainen Nord som er entreprenør. Første del av jobben består av graving av grøfter for blant annet vann- og avløpsrør. Byggearbeidet starter i begynnelsen av juli, og hele delprosjektet skal være ferdig høsten 2018.

Sikkerhet

På anleggsplassen er det adgang forbudt for uvedkommende hele døgnet, og av hensyn til sikkerheten er anlegget inngjerdet.

– Vi ber spesielt alle foreldre forklare dette for sine barn. Husk at anleggsområder ofte er trange og uoversiktlige, og maskiner og biler i bevegelse alltid vil være et faremoment. Fokus på sikkerhet er viktig også når det ikke er aktivitet på anlegget. Her finnes både løse steinblokker, grøfter som kan fylles med vann under regnvær og store anleggsmaskiner, sier byggelederen.

Entreprenøren skal følge de statlige reglene som gjelder for denne type arbeid. Spesielt støyende arbeider skal kun foregå mandag til lørdag mellom klokka 07.00 og 19.00.

– Utover disse tidspunktene vil det kunne foregå arbeid på kveldstid, så lenge det ikke støyer spesielt. Det jobbes normalt ikke på søndager/helligdager og heller ikke om natten. Unntaket er de gangene vi må gjøre større arbeid på eksisterende vei. Dette vil i hovedsak bli gjort på nattetid, slik at vi ikke hindrer trafikken unødig, sier Sollid.

Veivesenet inviterer til åpent møte om Hagebyveien. Det skjer mandag 26. juni på Hagebyen skole.