Helsehuset har mottatt brev fra Miljødirektoratet med varsel om vedtak om at Harstad kommune skal sørge for midlertidig måling av NO2 i ett år. Direktoratet oppfordrer videre Harstad kommune til å få en oversikt over svevestøvnivået i kommunen.

Miljødirektoratet stiller krav om hvilke kommuner som skal måle lokal luftkvalitet for å sikre at Norge har et tilfredsstillende landsdekkende målenettverk. Kommunene er valgt ut basert på forurensningsnivå og befolkningstetthet, og skal representere andre kommuner i samme sone. Harstad ligger i dag i sone 7 med målestasjon i Tromsø.

Kun indikasjoner

– I 2014 ble en ny vurdering av dagens målenettverk initiert. Målinger gjort i den forbindelse indikerer at Harstad kommune kan stå i fare for å bryte grenseverdiene for nitrogendioksid (NO2) i forurensningsforskriften. Metoden som ble benyttet i undersøkelsen gir kun indikasjoner på forurensningsnivået, da den ikke tilfredsstiller kvalitetskravene til målinger av luftkvalitet gitt i direktiv. Miljødirektoratet ser derfor behov for at det gjennomføres målinger med instrumenter som tilfredsstiller kvalitetskravene. Basert på resultatene fra de midlertidige målingene vil Miljødirektoratet gjøre en vurdering av eventuelt behov for videre målinger, skriver rådmannen i sitt saksfremlegg.

– Fordi svevestøv generelt er et større problem i mindre byer enn NO2 anbefaler direktoratet også å måle konsentrasjonen av dette, melder rådmannen.

Måle i fem år

Kjøp av utstyr til målingene kommer på 400.000 – 500 000 kroner. I tillegg kommer leie i ett år på 300.000 kroner og årlige driftsutgifter på vel 100.000 kroner og diverse driftsutgifter på 100.000 kroner.

Helsehuset, som forurensningsmyndighet for lokal luftkvalitet, har startet prosessen med å utrede kostnader og mulighet for finansiering av anskaffelse, etablering og drift av målestasjon.

– I tillegg til å måle NO2, er det også fra vår side ønskelig å inkludere målinger av svevestøv. Vi vet i dag lite om størrelsesfraksjonen på det synlige støvet, og dermed også hvilken kilde som dominerer og hvor helseskadelig støvet er, skriver rådmannen.

– Anleggsarbeid i forbindelse med Harstadpakken vil trolig påvirke måleresultatene i 2018 i negativ retning. Ustabile værforhold vil også kunne føre til at måleresultater fra et enkelt år kan fravike fra «normalen». Faglig sett anbefales det derfor at målinger gjennomføres over minimum fem år for å få et godt og representativt bilde på luftkvaliteten.