Dette vil det koste å bygge om Statoil-bygget til omsorgsboliger:

Dette under forutsetning av at Husbanken gir et tilskudd på 45 prosent – totalt 91 millioner kroner. Da blir netto pris kommunen må betale 111 millioner, sier administrerende direktør Ola Karlsen og rådgiver Rolf Olsen i Harstad Skipsindustri (HSI), som eier Medkila omsorgsboliger AS.

- Prosjektet blir ikke igangsatt uten tilskudd fra Husbanken, understreker Karlsen.

Kommunens behov

Medkila omsorgsboliger garanterer at prisen blir som forespeilet, og mener prosjektet samfunnsmessig blir bra. Det vil løse kommunens behov for 38 nye boliger med heldøgns omsorg og 30 omsorgsboliger innen 2019.

– Kommunen har fått en frist til 1. juli til å akseptere tilbudet. Hva skjer hvis politikerne ikke overholder fristen?

– Da kan vi utsette fristen til for eksempel 1. oktober eller 1. desember. Fristen på 1. juli er ikke endelig, sier Karlsen.

Han medgir at det ikke står interessenter i kø for å kjøpe det gamle Statoil-bygget per i dag. Hvis kommunen takker nei, må selskapet se på andre muligheter til å bruke bygget.

Det vakte reaksjoner da rådgiver for HSI – Rolf Olsen – i et leserinnlegg på ht.no – og på egen facebookside – holdt et sterkt innlegg for at kommunen må kjøpe det gamle Statoil-bygget til omsorgsboliger.

I sitt innlegg avslørte også Olsen at ombyggingskostnadene blir på 128 millioner. Kommunen på sin side har av konkurransehensyn holdt ombyggingskostnadene unna offentligheten.

– Vi valgte å gå ut med beløpet etter forespørsler fra politikere, sier Olsen.

- Billigere

Han viser til at tilbudet fra Medkila omsorgsboliger gir en netto kvadratmeterpris (etter Husbanktilskudd) på 14000 kroner. Dette er inkludert fellesarealene. Bergsodden sykehjem hadde en pris på rundt 20.000 kroner kvadratmeteren.

– Tilbudet nå er 30–40 prosent billigere enn Bergsodden. Nybyggpris i dag er høyere enn da Bergsodden ble bygd. Så i realiteten er vi nok nærmere halv pris i forhold til et nybygg, hevder Olsen og Karlsen.

Rådmann Hugo Thode Hansen viser til saksfremlegget til kommunestyret, og vil ikke kommentere saken ytterligere. Ifølge bygg- og eiendomssjef Jan Dag Stenhaug var byggekostnadene for Bergsodden sykehjem 265 millioner inkludert merverdiavgift. Kommunen fikk 65.950.000 kroner i tilskudd fra Husbanken. Bygget er på 7879 kvadratmeter og har 72 sykehjemsplasser.

Boligbygg: Her vil Medkila omsorgsboliger bygge 72 omsorgsboliger. Foto: Arkivfoto