Det vil Norbil sørge for. De skal sette opp en toarmet hurtiglader utenfor sitt anlegg på Stangnes, forteller daglig leder Kine Ellingsen Stavøy.

– Det vil bli en universell lader som kan benyttes av de aller fleste bilmerkene, sier hun.

Ordfører Marianne Bremnes er med på åpningen.

Etterlyst lenge

El-bileiere i Harstad og i distriktet, har lenge etterlyst en hurtiglader i Harstad.

– Nå kan de komme til oss, få ladet bilen og kjøre hjem etter handleturen med en fulladet bil. For harstadværinger som plutselig får et utenbys ærend, og dermed får et uforutsett behov for ekstra kjørelengde denne dagen, da de svinge innom oss og få ladet bilen fullt opp på et minimum av tid, sier Stavøy.

Hun sier at behovet for hurtiglading øker etter hvert som parken av Elbiler bare blir større.

– I Harstad var det en boom like etter at bompengeringen kom. Denne har nå flatet noe ut, men det selges fortsatt mange elbiler i byen, sier Stavøy.

Både hun og plassjef for Norbil Harstad, Geir Ivar Nilsen, tror mange el-bileiere i regionen vil sette stor pris på tiltaket.

1000 nye hurtigladere

Når Norbil nå satser på ladestasjonen, er de på linje med det Norsk bobilforening har arbeidet for i lang tid. I forbindelse med behandlingen av transportplanen i Stortinget, er det nå flertall for å lage en landsomfattende plan for hurtigladestasjoner.

Dette går fram av en pressemelding fra foreningen.

– Utbyggingen av hurtigladere må holde tritt med salget av elbiler. Ved å bygge ut et godt ladenettverk over hele landet, gjør vi folk trygge på at de kan velge en klimasmart bil som ikke forurenser. Da vil elbilen også være fullgod på lengre kjøreturer, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

Planen skal omfatte områder der det i dag ikke er kommersielt lønnsomt å bygge ladeinfrastruktur for elbiler.

I dag er det omtrent 850 hurtigladere i Norge, og køene er ofte lange. Norsk elbilforening har regnet ut at det må bygges minst 1000 nye slike ladere i året fram til 2020.

I dag utgjør elbiler, 17,5 prosent av det totale nybilsalget.

LADESTASJON: Kine Ellingsen Stavøy og Geir Ivar Nilsen, sier at Harstads første hurtigladestasjon for elbiler åpnes i Harstad torsdag. Foto: Hans Viktor Øye Foto: Hans V. Øye