Harstad kommune har over tid hatt dialog med Evenes og Narvik kommuner om å etablere et samarbeid om utvikling av næring og infrastruktur knyttet til Harstad/Narvik lufthavn, Evenes, og slik skape sterkere strukturer og ringvirkninger rundt flyplassen.

Rådmannen i Harstad foreslår overfor politikerne i formannskap og kommunestyre at ordfører Marianne Bremnes får fullmakt til å inngå intensjonsavtale med Evenes kommune og Narvik kommune.

Avtalen har til formål å styrke samarbeidet mellom kommunene innen utvikling av næring og infrastruktur tilknyttet Harstad/Narvik lufthavn, Evenes.

Store utbygginger

– Harstad/Narvik lufthavn, Evenes, står foran store utbygginger og regionalt sett viktige utviklingsmuligheter direkte eller indirekte knyttet til flyplassens lokalisering og funksjonsomfang. Flyplassen ligger i Evenes kommune, og det er Evenes kommune som skal ivareta det forvaltningsmessige ansvaret rundt arealdisponering, samt ta ansvar for aktuell myndighetsutøvelse som tilligger kommunen. Utøvelse av dette ansvaret skal imidlertid skje i dialog med de øvrige avtalepartene, skriver rådmann Hugo Thode Hansen.

– Arbeidet inkluderer tilpasninger til øvrige aktiviteter rundt flyplassen i regi av statlige aktører og offentlige/private grunneiere. Partene skal holde hverandre informert om utvikling, initiativ og dialoger man har med næringsaktører som ønsker å etablere seg i arealene rundt flyplassen, skriver rådmannen.

Som vertskommune for flyplassen skal Evenes kommune koordinere samarbeidet som omfattes av denne avtalen.

– Bør stå sammen

Intensjonsavtalen skal løpe fra signeringsdato til 31.12.2018. Avtalen kan sies opp i avtaleperioden med 3 måneders skriftlig varsel, og avtalen kan også erstattes av andre avtaleforhold i perioden, foreslår rådmannen.

– Utvikling av flyplassen på Evenes har vært et langvarig samarbeid mellom kommunene i regionen. Flyplassen står foran omfattende endringer og utvikling. Nedleggelse av Narvik lufthavn, Forsvarets beslutning og påfølgende planer for fremskutt militær kampflybase, utbyggingsprosjekt ny E10, og andre infrastrukturprosjekter i området på og rundt flyplassen vil kreve regionalt samarbeid. Intensjonsavtalen skal være ramme for et arbeid med mål om å styrke samarbeidet mellom kommunene innen utvikling av næring og infrastruktur knyttet Harstad/Narvik lufthavn, Evenes.

Kommunene i regionen bør fremstå samlet og koordinert i utviklingsarbeidet. Det er grunn til å forvente at samarbeidet vil gi grunnlag for en rekke delprosjekter som ved behov vil bli fremmet for politisk beslutning. Intensjonsavtalen kan også avløses av andre avtaler i perioden fra til 31.12.2018, skriver Hugo Thode Hansen.