– Vi er så vant til å tenke at eldre må bo et sted, og unge et annet. La oss tenke nytt. Hvis vi kjøper det tidligere Statoil-bygget kan det bygges om slik at det blir plass både til unge og gamle. Det ville være flott om vi klarte å få på plass et generasjonshus, sier Bremnes.

Eldreboliger

Harstad vil om få år få behov for 60–70 eldreboliger med og uten heldøgns omsorg. I tillegg har mange unge i etableringsfasen store problemer med å komme seg inn på boligmarkedet.

– I Medkila har vi mulighet til å skape møteplass mellom generasjonene. Noen boliger kunne være for yngre, og noen for eldre. Jeg er helt sikker på at unge og gamle vil få stor nytte av hverandre, for eksempel med barnepass og med å handle, sier Bremnes.

Saken kom opp da formannskapet behandlet utfordringene med å skaffe nok sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

Rådmannen og hans stab fikk mye skryt for å ha lagt fram et omfattende og solid saksfremlegg på kort tid. Saksfremlegget viser at det i lang tid har stått et sted mellom 12 og 20 pasienter i ventekø til plass i institusjon.

Rådmannen opplyste at kommunen har fått tilbud fra HSI Eiendom når det gjelder framtidig bruk av Statoil-bygget.

– Tilbudet vurderes opp mot hva som er det beste for brukerne når det gjelder lokalisering av omsorgsboliger for fremtiden. Er det lurt å ha 72 brukere samlet på en plass i Medkila, undret rådmannen.

Venteplass

Varaordfører Maria Serafia Fjellstad har kjempet iherdig for forebyggende arbeid i helse og sosialtjenesten. Nå registrerer hun at plasser i Helsehuset, som skulle brukes til rehabilitering og habilitering, brukes som venteplass for eldre som skal i sykehjem.

– Dette forpurrer Helsehusets egentlige funksjon. Det må vi gjøre noe med, sa Fjellstad.

Formannskapet gikk enstemmig inn for å opprette inntil 15 plasser i 2. etasje i Helsehuset.

Samtidig ønsker formannskapet at rådmannen starter prosessen med å få bygget flere omsorgsboliger. I den forbindelse etterlyste Marie Modal planene for det gamle Statoil-bygget. Et flertall stemte for å vurdere bruk at Statoil til et slikt formål. Saken kommer opp i kommunestyret torsdag 1. juni.