Flere tok ordet for å snakke under Mc mot mobbing på torget i Harstad lørdag. En av dem var Vårhild Pedersen Paulsen. Sammen med venninnen Nancy Wærnes snakket de først om hva folk bør gjøre hvis de ser noen som blir mobbet.

- Ikke vær redd for å blande deg inn. Si fra og stopp det. Hjelp personen det gjelder, selv om han eller hun sier at du ikke skal bry deg. Til slutt kommer du til å få takk.

Sluttet med gym og svømming

De to snakket også om ei jente som har opplevd mobbing, som fremdeles sliter etter at det opphørte.

- Hun har slitt halve livet sitt med mobbing og har aldri hatt det enkelt. Det starte da hun var seks år og begynte i 1. klasse. Hun ble kalt navn og ble snakket stygt om. Barn brukte makt mot henne fordi de syntes det var artig. Hun gråt neste hver dag fordi hun ikke visste hva hun skulle gjøre det.

I fjerde klasse fikk hun en lærer som prøvde å gjøre noe med det, men skolen hørte ikke på henne og mobbingen ble verre.

- Da foreldrene prøvde å ta tak i ting, gjorde ingen noe. Det var rundt denne tiden jenta mistet jenta håpet om en trygg skolehverdag uten mobbing. Lav selvtillitt gjorde at hun ikke hadde gym eller svømming i 6. og 7. klasse.

Fikk dårlige karakterer

Da jenta begynte på ungdomsskolen, gikk karakterene ned. Mobbingen var nå et avsluttet kapittel, men jenta følte seg ikke trygg.

- Hun skadet seg selv. Flere ville nå bli venn med henne, men hun klarte ikke slippet noen nær. Dette i frykt for å bli såret på samme måte som i barneskolen. I 9. klasse ble det verre. Jenta ble nesten innlagt på sykehus, og hadde mye fravær på grunn av angst og depresjon.

I dag har hun fremdeles problemer med å ta skolebuss, og får gjøre lekser på et grupperom på skolen der hun konsentrerer seg bedre.

De to jentene vekslet på å fortelle historien, men på slutten var det Paulsen som avsluttet.

- Nå har hun både gode og vonde dager. Det er seks måneder siden hun skadet seg sist. Dette er min historie. Jeg er den jenta. Jeg forteller ikke historien for at dere skal synes synd på meg. Jeg forteller dette for å vise hvor mye mobbing kan skade en person.

Alvorlige følger

Etterpå var det mange som måtte tørke tårene etter at applausen hadde lagt seg. Paulsen sier til Harstad Tidende at målet var å skape en reaksjon.

- Jeg var veldig nervøs og redd for at folk skulle dømme meg eller le. Den følelsen har jeg alltid når jeg snakker for forsamlinger.

Hun sier at de som blir mobbet ofte får dårlig selvtillitt og tenker at det er noe galt med dem.

- Det kan føre til mentale problemer, som depresjon. I verste fall fører det til selvmord. Ser du noen som sliter i hverdagen, spør hva som er galt og hjelp dem.