Hun har aldri skygget unna hardt arbeid. Marie Modal har gjennom årene hatt en særdeles aktiv hverdag, preget av hennes egen indre driv. Som veterinær, politiker, styreleder, bedriftseier og nå generalsekretær i den norske veterinærforeningen, er det klart at Modal sitter inne med et brennende engasjement for både dyr og samfunn. Hun forteller at jobbtilbudet i høysetet av hovedstaden var en mulighet hun ikke kunne la gå.

– Jeg var innstilt på at hvis tilbudet kom, så måtte hverdagen her hjemme omstruktureres. Jeg kunne ikke si nei til et sånt tilbud. Selv om det betyr at jeg må velge bort mye av det jeg gjør i dag, forteller Modal.

Lite glamour

For Modal så venter nå seks år med pendling mellom Harstad og Oslo. Hun erkjenner at selv om pendlerhverdagen ikke er noe hun ser fram til, er den høyst nødvendig for henne.

– Jeg har jo jobbet som president i foreningen i åtte år tidligere, så jeg vet hva jeg går til. Pendlerlivet er ikke videre glamorøst. Det ser mye bedre ut på papiret enn det det er i virkeligheten. Men for at jeg skal få være med på de arenaene som jeg ønsker, er det derimot helt nødvendig, forteller hun.

Det å flytte fra byen var derimot aldri aktuelt erkjenner Modal. Hun skal bli i Harstad.

– Jeg skal bli gammel i Harstad. Harstad er en fantastisk by å bo i, som egentlig har alt. Det eneste vi mangler er vel sommertemperaturer, sier hun og flirer.

Tungt

Selv om hun gleder seg over den nye jobben, er ikke alt videre positivt forteller Modal. Det at hun nå går av som gruppeleder for Høyre i Harstad var egentlig ikke en del av planen.

– Jeg liker ikke å gjøre ting halvveis, og det er akkurat det jeg har gjort i det politiske engasjementet mitt. Det ble bare to av fire år som gruppeleder. Planen var jo at jeg skulle være her i fire år, og drive dyreklinikken mens jeg fikk utløp for det politiske engasjementet mitt. Jeg synes partipolitikk er forferdelig moro. Det føles som jeg svikter på en måte. Selv om jeg er sikker på at kommunestyregruppen er i gode hender med Håkon Vahl, synes jeg det er litt ubehagelig å gå av så nært valgkampen. Jeg er vant til å stå i ting til to streker er satt, konstaterer hun.

Morsomt

Det at Modal ikke greier å sitte stille, er en underdrivelse av dimensjoner. Som person har hun lettere for å si ja enn nei.

– Jeg synes det er veldig morsomt å være med på å skape ting, og er nok flinkere til påta meg for mye arbeid enn for lite. Det er så utrolig givende å få til noe, slik som å være med å vokse fram travmiljøet i Harstad. Som er noe jeg var med på fra begynnelsen av. Det miljøet som har vokst fram der, bidrar nå til å støtte opp under hele lokalsamfunnet. Det er morsomt å se resultatet av arbeidet, forteller hun.

Hverdagen til Modal preges av holdningen hennes. Finner hun et ledig øyeblikk, er hun klar på hva hun vil bruke tiden på.

– Jeg trives best på farta, og dytter gjerne inn litt arbeid der jeg har tid. Ellers liker jeg svært godt å være fysisk aktiv, og jeg elsker å kjøre nedoverski. Det å være i aktivitet utendørs er herlig synes jeg,

God kjemi

Historien som brakte Modal fra barndomshjemmet i Kolbotn til Harstad startet med en særskilt faglig interesse.

– Jeg var veldig interessert i kjemi og biokjemi. Det var kjempespennende, og i utgangspunktet trodde jeg at jeg kom til å ende opp med å jobbe med legemidler, forteller hun.

Slik skulle det ikke bli, og da Modal fikk muligheten til å kombinere kjemien med kjærligheten hennes til dyr, var valget enkelt. Etter endt veterinærutdanning i 1987 tok det ikke lange tiden før Modal endte opp i Harstad.

– Jeg kom til byen året etter jeg var ferdig utdannet som veterinær. Jeg ble tilbudt en vikarstilling ved det som da kaltes statens veterinærlaboratorium for Nord-Norge i Harstad. Etter det har jeg vært innom mange spennende jobber i området, og fått vært med på å skape mye, forteller hun smilende.

Tre egenskaper

En av disse skapelsene er det som i dag er bedriften Harstad Dyreklinikk. Her har Modal fått være med på utdannelsen av flere nye veterinærer. Hun mener det er tre egenskaper man bør ha for å kunne bli veterinær.

– Du må være glad i dyr, enda gladere i mennesker og så må du være god i matte, slår hun fast og fortsetter:

– Det å være veterinær er en utrolig givende jobb. Dermed er det litt trist å forlate klinikken for jobben i Oslo, selv om jeg vet at den er i gode hender til dyktige veterinærer.

Langsiktige planer

Som person er Modal opptatt av å legge langsiktige planer. Selv om hun i den nærmeste fremtiden skal møte nye utfordringer i sin nye jobb, har hun allerede gjort seg noen tanker om tiden som kommer etter.

– Jeg kjenner på meg at når jeg kommer tilbake om seks år, så ligger det en gjeninntreden i politikken i kortene. Da satser jeg på å ta med meg erfaringen jeg har fått fra hovedstaden, hjem til Harstad, slår Modal fast med et smil.

5 kjappe

Hvor går din drømmeferie?

Den går på alpetur på ski.

Hvordan er dine medievaner?

Jeg leser papirutgaven til Harstad Tidende, samt en del på e-avisa. Jeg abonnerer også på helgeutgaven til Aftenposten. Ellers går det mye i nyhetskanaler på TV.

Hvem er ditt forbilde?

Ingen nevnt, ingen glemt.

Hva er du mest stolt over?

Det må være klinikken jeg nå forlater. Jeg er så stolt over kollegaene mine, og den bedriften som har vokst fram med disse menneskene i sentrum.

Hva er ditt livsmotto?

I’ll think about that tomorrow. Det er noe som Scarlet Ohara sa i filmen Tatt av vinden etter å ha blitt avslått av sin kjærlighet, mens hun står foran sitt sønderbombede hus.

Engasjert: Marie Modal har gjennom årene jobbet hardt i mange verv og roller.