– Jeg er satt i forlegenhet fordi jeg valgte å høre på administrasjonen. Rådmannen ba oss beregne ett år til å få gjort jobben skikkelig. Det gjorde vi, og fortsatt er ikke jobben gjort, sier Kari-Anne Opsal til Harstad Tidende.

Dette sa hun til HT.no for nøyaktig et år siden:

– Den brosteinbelagte Rikard Kaarbøs plass skal utbedres snarest. Punktum finale.

Da hadde samarbeidskameratene Ap, Venstre, Sp og KrF satt av millioner til prosjektet.

Og de fire partilederne gjorde det klart at utbedringen skal skje raskt, og at det ikke skal stå på penger.

– Når forventer du at brosteinsbelagte Rikard Kaarbøs plass blir tilgjengelig til alle?

– Til 17. mai neste år.

Ingenting gjort

Så langt er det ikke fjernet en eneste brostein. Det til tross for at kommunestyret, med Opsal i spissen, bevilget rikelig med penger – hele 10 millioner – slik at den brosteinsbelagte Rikard Kaarbøs plass kunne utbedres snarest. Avgjørelsen ble møtt med stor applaus fra innbyggerne. Spesielt fra rullestolbrukere, barnevogntrillere og eldre med rullator som har problemer med å forsere de ujevne brosteinene.

I økonomiutvalget onsdag fikk rådmann Hugo Thode Hansen kritikk da det kom fram at torg-prosjektet ikke blir ferdig før til neste år. Men da blir det til gjengjeld adskillig mer omfattende enn planlagt.

Komisk skjær

– Vi satte av 10 millioner til å utbedre Rikard Kaarbøs plass, ikke til noe annet. Nå får vi presentert et prosjekt som omfatter nesten hele sentrum, i alle fall fem tilstøtende gater. Jeg trodde ett år var rikelig tid for å få på plass en permanent løsning på Rikard Kaarbøs plass. Nå begynner hele prosjektet å få et komikkens skjær over seg. Det er nesten så vi har bevilget for mye penger slik at gater som ikke var med i vår bestilling, nå er omfattet av prosjektet, sa en tydelig provosert Opsal.

I over 20 år har kritikken haglet mot de ufremkommelige brusteinene på torget. Råd for funksjonshemmede jublet da de i fjor fikk politisk gehør for at torget skal utbedres slik at både bevegelses- og synshemmede kunne ferdes der uten fare for liv og helse. Plassen skulle fikses så snart snøen var borte.

Mange må involveres

Men rådmann Hugo Thode Hansen viste til at det er mange brukergrupper som skal høres når torget skal utbedres. Blant annet næringsforeningen.

– Foreningen sier at vi ikke må gjøre torget om til et anleggsområde i sommer. Det er det siste de trenger nå, sa rådmannen. Han forklarte at når kommunen først skal gjøre noe på torget, så må det gjøres ordentlig. Og ting må ses i sammenheng. Rådmannen viste til at det er for lite strømuttak og infrastruktur på torgplassen. Dette må utbedres når torget blir forbedret, sa rådmannen.

Få ut asfaltbøttene

– Jeg har nesten ikke ord for hvor forskjellig dette prosjektet er blitt fra det vi bestilte. Det ser ut som administrasjonen har satt i gang noe helt annet.

– Hvis det nå som strakstiltak bare blir laget noen gangveier med asfalt over Rikard Kaarbøs plass, så kunne vi ha fått ut disse asfaltbøttene allerede i fjor, slik Høyre foreslo. Vi ønsket derimot å gjøre det på en ordentlig måte og bruke et år på det. Men nå er vi egentlig tilbake til start, sa Opsal.

Hun ga beskjed til rådmannen:

– Få Rikard Kaarbøs plass ferdig til festspillåpningen. Jeg forventer at dette skjer, sa Opsal.

Samtidig la hun til at når prosjektet blir så mye mer omfattende, blir politikerne sikkert fornøyde når alt er ferdigstilt neste år.

Bare to av økonomiutvalgets fem medlemmer stilte i møtet onsdag. Utvalget var dermed ikke beslutningsdyktig.