Blant søkerne til UiT Harstad er det per i dag rundt 150 studenter som har søkt om studentbolig fra høsten av.

Og det kan komme flere boligsøkere til når elever i den videregående skolen får sine karakterer og gjør sine endelige valg av studiested.

– Jeg regner med at det i år vil være mellom 200 og 300 studenter som vil søke på studentbolig i Harstad, sier Per Gunnar Johnsen, som er campussjef for Norges arktiske Studentsamskipnad avdeling Harstad.

Johnsen kan basert på de første søkertallene til studier ved UiT Harstad, slå fast at det blir ny søkerrekord på studentbolig fra studentsamskipnaden ved UiT Harstad.

Få boliger

– Vi har denne uken hatt en gjennomgang av hvor mange boliger som vil være til disposisjon fra høsten av. Vi er kommet fram til 20 enheter.

– Det vil i praksis si at et flere hundre studenter må ut i det private markedet i forbindelse med studieplass ved UiT Harstad, sier Johnsen.

Det ligger an til å bli en stor utfordring med å skaffe tak over hodet i byen for disse fra semesterstart av i august.

Situasjonen med studentboliger i Harstad kunne ha vært enda mer kritisk hvis det hadde vært flere utenlandske studenter ved UiT Harstad. Da ville disse studentene stått først i boligkøen og vi ville hatt færre boliger klare fra semesterstart.

Drar ut

– Hva skjer med de planlagte boligene som har vært lansert i et nybygg i Havnegata?

– Planarbeidet er godt i gang. Avslutningsmøtet i planprosessen er skal være i midten av juni, sier Johnsen, om det som skjer i gruppa som jobber for å få på plass flere og nye studentboliger i Harstad og utrede universitetets eget arealbehov i framtiden.

I denne gruppa sitter UiT Tromsø, Norges arktiske studentsamskipnad, Statsbygg, Harstad kommune og representanter fra Studentparlamentet.

– Vi kan ikke annet enn å vente på at prosessen skal gå sin videre gang. Men det er klart at en ser utfordringen vi har fra år til år jo lengre dette drar ut. Den blir ikke mindre nå til høsten, bekrefter han.

Johnsen er klar på at det private uteleiemarkedet i byen fortsatt vil være viktig for å skaffe studenter en hybel eller en leilighet. Studentsamskipnaden i byen har allerede god kontakt med mange private utleiere. Men i år kan det bli kritisk med tanke på å få tak over hodet til alle.

– Flere boliger kan komme i 2019

Det sier direktør for Norges arktiske studentsamskipnad, Hans Petter Kvaal.

– Vi er i samtaler med Statsbygg og Harstad kommune med tanke på lokalisering av hvor det skal komme nye studentboliger i Harstad. Dette planarbeidet pågår. Men jeg håper at en i høsten 2017 vil vite hvor dette vil komme. Dermed kan en i løpet av 2018 ha mulighet til å starte bygging av det en har gått inn for. Hvis alt går på skinner, så kan en i 2019 få en økning i antall studentboliger i regi av studentsamskipnaden, sier Hans Petter Kvaal.

Han legger ikke skjul på at en ikke vil kunne tilby studentboliger til alle studenter. En er i dag helt avhengig av at det finnes lokale utleiere i boligmarkedet som kan tilby studenter en plass å bo.

– Uten det private markedet ved studentstedene vil det vært svært vanskelig. Vi får bare håpe at de som leier ut ikke priser seg for høyt, sier Hans Petter Kvaal, direktør ved Norges arktiske studentsamskipnad i Tromsø.

utfording: Campussjef Per Gunnar Johnsen ved Norges Arktiske studentsamskipnad avdeling Harstad . Foto: Picasa