Mudringen var en av Kystverkets prioriterte planer foran Stortingets revidering av Nasjonal transportplan. Det har hele tiden vært snakk om å igangsette mudringen allerede i første perioden av transportplanen.

Planen er å få en dybde på 10,5 meter gjennom hele sundet, noe som gjør det mulig for større skip å benytte seg av Tjeldsundet. Spesielt er det for grunt vann utenfor Baldstadstraumen, Sandtorgstraumen og Gressholman.

Overraskende

For Harstad havn, er dette en meget viktig sak. Derfor orienterte havnesjef havnestyret om saken i tirsdagens møte. Han var like overrasket over det som har skjedd som alle andre.

– Departementet har bare strøket hele mudringsprosjektet. Dette har de gjort uten at sektormyndigheten eller noen andre, er informert. Prosjektet er bare rett og slett fjernet fra forslaget til Nasjonal transportplan, som skal behandles av Stortinget i juni, sa Hagenlund.

Han oppfordret politikerne som var i havnestyret om å ta saken opp med sine kolleger i mer sentrale organ.

Særdeles viktig

Harstad Havn er nå i gang med en storrenovering av anleggene sine. Kaiene både i sentrum og på Stangnes blir nå renovert.

Allerede til høsten begynner havna arbeidet med å renovere kaien på Larsneset. Denne kaia skal utbedres slik at den skal kunne ta imot båter med 10 meters dybde. Så langt er prosjektet kostnadsberegnet til 45 millioner kroner. Havna håper å få kaien ferdig i løpet av 2019. Når denne står ferdig vil den kunne ta imot samtlige båter som går gjennom Tjeldsundet. Hva det vil bety for cruisetrafikken, kan man bare forestille seg.

Også for utbyggingen på Rødskjær, blir det konsekvenser dersom ikke politikerne får mudringsplanene inn igjen i transportplanen. Her hadde man tenkt å benytte seg av mudringsmassene til utfyllingen av arealet for det planlagte industriområdet. Dersom mudringen faller bort, blir man enda mer avhengig av overskuddsmassene fra E10 til utfyllingen.

– Må ikke få skje

Kari Anne Opsal (Ap) er vararepresentant til Havnestyret. Hun ser meget alvorlig på det som er skjedd.

– Det er første gangen jeg hører om dette. Jeg vil ta saken opp med samferdselsråd Ivar B. Prestbakmo, sier hun.

Hun mener det er bekymringsfullt at dette har skjedd nå i oppløpet for transportplanen.

– Mudringen er meget viktig for hele kysten og ikke minst for Harstad. Her har vi en jobb å gjøre, sier Opsal.

Hun vil først orientere seg om hva som egentlig har skjedd. Dernest vil hun ta kontakt med sine på Stortinget.

-Dette må ikke få skje, slår hun fast.

Også leder for havnestyret, Jan Fjellstad (V), ser alvorlig på saken.

– Jeg tar saken opp med Prestbakmo med det aller første. Vi må få klarhet i hva det er som egentlig har skjedd, sa han i møtet.

GRUNT: Området i nærheten av Sandtorgholmen er ett av flere som har behov for mudring. Illustrasjonsfoto: Roald Petter Årbekk Foto: Roald Petter Årbekk