To interpellasjoner i det kommende kommunestyremøtet 1. juni omhandler fattigdom i Harstad. Både Lasse Høe i Miljøpartiet de grønne og Johnny Kristiansen i Sosialistisk venstreparti skal da ta opp saken, hvor sistnevnte fokuserer på barnefattigdom spesielt.

- De sosiale forskjellene øker sterkt i Norge og Harstad. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets tall viser med all tydelighet stor barnefattigdom, sier han.

Kristiansen ønsker svar på hva ordføreren synes om situasjonen i Harstad, hvilke tiltak som er gjort og hva man skal gjøre i tiden framover.

- Skiller seg ut i negativ retning

Politikeren peker på tall som viser at det bor 360 barn i Harstad i familier som har vedvarende lavinntekt:

  • 70 prosent av disse, 231 barn, bor i husholdninger hvor mer enn halvparten av inntekten kommer fra offentlige overføringer.

  • 65,7 prosent av barna bor i husholdninger der forsørger ikke har tilknytning til et yrke.

Situasjonen er i grove trek på linje med landet som helhet, men på de to punktene skiller Harstad seg ut i negativ retning, sier Kristiansen.

- Det er rundt 10 prosent dårligere enn landssnittet.

Lasse Høe i Miljøpartiet de grønne ber om å få fremlagt en sak som belyser innbyggernes behov for bistand mot fattigdom, dagens tiltak og effektene av dem. Han ønsker også å vite hva som kommuniseres ut til dem som trenger hjelp.

Tredoblet barnefattigdom i Norge

Barnefattigdom er tredoblet i Norge siden årtusenskiftet. Snaut 100.000 barn vokser opp i varig fattigdom.

Ifølge UNICEF har SSB beregnet at 25.000 barn vil kunne løftes ut av fattigdom dersom barnetrygden ble regulert fra 1996-nivå, som er siste gang barnetrygden ble endret.

En slik regulering vil koste 8 milliarder kroner, ifølge Barne- og likestillingsdepartementet. Det ville i så fall økt satsen fra dagens 970 kroner per barn per måned til rundt 1.500 kroner.

Endringer i barnetrygden er en del av mandatet til et utvalg som skal levere en utredning til barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) i løpet av mars.

– Det er ingen regjering som har prisjustert barnetrygden de siste 20 årene. Jeg registrerer at flere partier nå diskuterer behovsprøving av barnetrygd. Det blir spennende å følge utfallet på vårens landsmøter, sier Horne (Frp) til NTB.