I mars fikk kommunestyret i Harstad vite at det er kommunen som er eier av Selsbanes seil. Nyheten skapte oppsikt siden, bare et fåtall visste om dette.

Hvem som eide seilet ble ikke kjent før havnestyret behandlet den tragiske ulykken der en ribb torsdag 16. februar kjørte rett inn i betongkonstruksjonen til seilet i havnebassenget. Da kom det fram at Harstad kommune sto som eier av vannfontenen.

Nå foreslår rådmann Hugo Thode Hansen at formannskapet skal behandle alle gaver med verdi over 5.000 kroner før kommunen sier ja, takk.

- Øremerkede pengegaver/gaver det er tilknyttet betingelser til og andre tinggaver med verdi over 5.000 kroner skal før mottak behandles i formannskapet. I saken skal det redegjøres for økonomiske og andre konsekvenser for kommunen på kort og lang sikt. Gaver med økonomiske konsekvenser for kommunen må finansieres og vedtas innarbeidet i VHP hvis formannskapet takker ja, skriver Hansen i sitt forslag som skal behandles i kommunestyret 1. juni.

Koster over 40.000 kroner i året

Samtidig som at det kommunale eierskapet av Selsbanes seil kom som en overraskelse i mars, uttrykte flere glede over vannfontenen og dens berikelse av byen.

Kostnaden på  42.500 kroner i året var ikke like populært.

– Det sies at vi har fått seilet i gave, men det er jo ikke slik at vi må ta imot gaver. Hvorfor unnlot ordføreren å informere om at vi var blitt eier av seilet og at det påløper årlige driftsutgifter til fontenen på 42.500 kroner, spurte Hann CS Iversen.

Rådmann Hugo Thode Hansen kunne ikke gi noe eksakt dato for når kommunen ble eier av seilet.

– Det er vanskelig å si nøyaktig. Eierskapet har vokst fram gradvis, sa rådmannen. Han lovet samtidig politikerne at administrasjonen skal gjennomgå rutinene for å unngå lignende hendelser i ettertid.

Etiske grunner

De nye reglene skal nå komme på plass. Reglementet omfatter kommunen som organisasjon, ansatte, enheter, kommuneledelse og folkevalgte.

- Rådmannen erfarer at det vil være hensiktsmessig med et slikt reglement. Dette både av etiske grunner, behov for åpenhet, samt å sikre at tilbud om gaver konsekvensvurderes tilstrekkelig før tilbudet sies ja til. Det siste gjelder spesielt når kommunen mottar gaver som organisasjon, for eksempel Selsbanes seil, kunst, gapahuker og annet, skriver Hansen.