Evenes kommune har siden brannen i ungdomsskolefløya på Liland skole 3. januar arbeidet med et alternativ. Spørsmålet har både vært om det skal bygges ny skole i Bogen eller på Liland, og hvordan en ny skole skal se ut.

Til det siste har det vært arrangert en arkitektkonkurranse for prosjektet Liland skole. Fem bedrifter har vært med i konkurransen, og nå har man kommet til en konklusjon.

Vinneren ble forslaget Solkroken fra MDH Arkitekter AS og Masu Planning arkitektfirma. På andre plass kom Fugleredet fra PUSHAK Arkitekter AS.

Rom for tilpassinger

En enstemmig jury mener at Solkroken har «det klart beste hovedgrepet for videreføring til det skoleanlegget Evenes kommune er best tjent med samlet sett. Juryen anbefaler videreutvikling av prosjektet i henhold til juryens vurdering.»

Juryen har bestått av ordfører Svein Erik Kristiansen, lokalpolitiker Terje Bartholsen, rektor Kjersti Markusson, lærer Guro Øseth (alle fra Evenes), og sivilarkitektene Ibrahim Elhayawan fra Various Architects og Astrid Reikvam fra Arkitektformidling.

Kommunestyret skal ta stilling til lokalisering av skolen i møtet 20. juni 2017. Uansett valg av skolested vil det være rom for å drøfte tilpasninger av vinnerutkastet. Dersom Bogen velges som skolested er målet å opprettholde kvaliteter ved vinnerutkastet og tilpasse disse til tomta i Bogen.

Linket til Liland

Kampen om den nye skolen er markert. Jan Inge Yttervik betegner seg som en engasjert innbygger som går inn for å plassere nyskolen i Bogen.

– Å bygge den nye skolen på Liland strider mot alle råd som gis for en positiv kommuneutvikling, sa han i kommunestyret i midten av mars.

Han har ikke endret synspunkt etter å ha sett vinnerforslaget.

– På generelt grunnlag, og ut fra det jeg har sett av tegninger, er det ikke rettferdig overfor tomta i Bogen å ta utgangspunkt i noe som er designet for tomta på Liland, sier Yttervik i dag.

– Alt som er sagt og gjort er så linket til Liland at jeg frykter det vanskeliggjør arbeidet for Bogen.

Ikke i samme bygg

Ifølge Yttervik er det en merkverdighet i vinnerforslaget.

– Det første jeg reagerte på var at flerbrukshallen, som skal være samlingspunktet på for eksempel 17. mai, og skolekjøkkenet ligger i to ulike bygg. Det er ei dårlig løsning, mener han.

– Velger man å legge skolen til Bogen, må flerbrukshallen tegnes om, mener han.

Minimal besparelse

Yttervik mener det er lite å spare på å bruke eksisterende administrasjonsbygg.

– Jeg har kritisert prosessen som virker styrt mot Liland der man skal spare penger ved å beholde administrasjonsbygget. Nå vi ser tegningene, ser vi store ombygginger allerede i trinn én, sier han.

Et annet negativt moment med Solkroken er antall nivåer.

– Solkroken ser ut til å være i to etasjer, men de består av fire nivåer. Det er lite egnet for funksjonshemmede. Tomta i Bogen er flat og gir bedre mulighet til et moderne, fremtidsrettet bygg, sier Yttervik.

BOGEN: Jan Inge Yttervik ønsker at den nye skolen skal plasseres i Bogen. Foto: Hans Viktor Øye Foto: Hans Viktor Øye