Hokland som nå er nyansatt som kinosjef for Harstad Kino, sto ene og alene bak film og bevegende bilde festivalen AMIFF (Arctic Moving Image and Film Festival) i 2016. Festivalen ble svært positivt mottatt både lokalt og nasjonalt, noe som også juryen har bemerket seg. Hokland står også bak mat og film konseptet Kinomatisk. Et konsept som kombinerer spennende kulinariske opplevelser med kvalitetsfilmer. Dermed finnes det knapt noen mer verdig en nominasjon til kulturprisen enn Hokland.

Overrasket

Da Hokland mottok meldingen om nominasjonen ble hun klart overrasket.

– Oi, det er jo helt fantastisk! Amiff er det største jeg har gjort i mitt liv, og det føles klart godt at folk legger merke til det arbeidet som jeg har gjort, forteller Hokland entusiastisk.

Hun erkjenner at det å bli nominert til kulturprisen kanskje er viktigere enn folk flest tror. Spesielt i hennes bransje.

– For meg så er det viktig at man får disse tilbakemeldingene på det man gjør. Det at det settes pris på, motiverer meg til neste års festival og det å drive videre, forteller hun.

Forberedelser

Som festivalsjef og programsjef er Hokland godt i gang med forberedelsene til årets festival. Nytt av i år har Hokland ansatt Helene Eggen som festival og programsjef-assistent for å lette arbeidsmengden på seg selv. Årets festival har nemlig fått en mye bredere appell.

– Vi har veldig mye å velge mellom av filmer i år. Mye mer enn det jeg hadde i fjor. For øyeblikket forbereder vi oss på å dra til en nyetablert filmfestival London, hvor vi skal bidra og profilere Amiff, samt hente litt inspirasjon, forteller Hokland.

Selv om fjorårets festival ble en suksess, er den økonomiske biten ikke helt på plass enda.

– Vi venter enda på de siste ressursene som vi trenger for å få på plass det vi ønsker. Så vi må er ikke helt sikre på hva vi kommer til å få råd til å sette opp. Vi har en masse planer som vi vil realisere, slår hun fast.

Oppdaget i London

Selv om lidenskapen hennes for film nå er tydelig, var det ikke alltid slik forteller Hokland.

– Jeg oppdaget egentlig kunsten i London, da jeg studerte kunst og teater på Goldsmiths College. Der fikk jeg erfare i et kreativt miljø hvordan man kunne bruke kunsten som et samlingspunkt. Det inspirerte meg veldig, og som en del av hovedoppgaven min så arrangerte jeg en regissert kveld med musikk. Det fikk jeg sansen for, sier hun.

Som en del av utdanningen i London ble hun også introdusert til filmens verden. En verden hun omfavnet med hele sitt vesen.

– Jeg har tenkt en del på det i ettertid, og jeg innser at det måtte bli film. Det har vokst på meg gradvis. Hadde det ikke vært for at jeg tok steget og dro til London så kunne alt vært annerledes.

Flyttet hjem

Etter hvert som årene gikk begynte Hokland å savne Norge, den norske kulturen og den lille byen i nord.

– Jeg flyttet hjem på en prøveperiode. Etter 17 år i London var jeg litt usikker på om jeg kom til å trives i Norge. Jeg måtte vel finne meg selv litt. Hva som var identiteten min. Det å bo i Harstad igjen var på ingen måte slik jeg husket det. Det var jo fantastisk! Det var som å oppleve byen på nytt, forteller hun entusiastisk.

Kollegaer

Etter et måneders fartstid i kinosjef-rollen, har Hokland så vidt rukket å bli varm i trøya. Hun er imidlertid veldig fornøyd så langt.

– Det er fortsatt kriker og kroker i kinoen som jeg oppdager hver dag. Så hverdagen på kinoen er spennende. Det er også veldig flott å endelig ha kollegaer og ikke bare jobbe alene. Jeg gleder meg masse til å se hvordan fremtiden blir for Harstad Kino, og det å jobbe med lidenskapen min, kommer nok aldri til å bli kjedelig, forteller hun smilende.

PÅ RETT PLASS: Helene Hokland i Harstad kino, hvor hun nå er sjef. Foto: Oivind Arvola
I GODT SELSKAP: Knut Andersen, Helene Hokland og Knut Erik Jensen på Harstad kino, der de møttes mellom kinovisninger under filmfestivalen.
GRÜNDER: Helene Hokland står bak Harstads nye filmfestival som ble presentert i 2016. Den har fått navnet Arctic Moving Image og Film Festival.