Ifølge vår tipser pågikk arbeidet også 1. mai. Arbeidet med kaia i Harstad havn skjer dog ikke i strid med lover og regler.

– Det er søkt om, og innhentet, alle nødvendige dispensasjoner, sier havnesjef Ivar Frans Hagenlund. – Politiet har gitt dispensasjonene, mens Arbeidstilsynet har vært på inspeksjon, forteller han.

Prosjektleder i Harstad havn, Lennart Jensen, går litt mer i detalj:

– Det skal ikke være støy etter klokken sju på kvelden, men jeg tror ikke det skjer så mye utover kveldene.

– Og når det gjelder søndager, er vi av den gamle skolen: Vi ønsker ikke at det skal jobbes i kirketida, sier prosjektlederen.

Og skal de holde på, som de har dispensasjon til, må det være arbeid som ikke støyer. Men nå går arbeidet mot slutten, forteller Lennart Jensen.

– Jeg har akkurat sendt ut invitasjoner til den formelle åpningen av kaia den 7. juni.

Ikke stort problem

Lov om helligdager og helligdagsfred har som formål «å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager, og for å gi høytiden ro og verdighet.»

Nå står sommeren foran oss med dertil hørende hagearbeid og fritidsaktiviteter. Og da dukker spørsmålet opp: Hva er lov uten dispensasjon, og hva er ikke lov?

– Det er ikke tillatt med støy som forstyrrer naboer og andre, spesielt i kirketida, sier leder for ordensavdelingen hos politiet, Oddmund Nilsen.

– Man kan jobbe, men det skal skje stille. Man behøver ikke starte motorsaga eller gressklipperen, sier han.

Ifølge Nilsen er støyende arbeid på søn- og helligdager ikke noe stort problem.

– Det er enkelttilfeller, men det er sjelden det klages på slik aktivitet. Det har vært noen klager på bedrifter, men også der går det veldig greit. En sjelden gang må vi ut og rettlede, og da blir det redusert eller stopper helt.

– Jeg vil ikke karakterisere dette som noe problem, verken privat eller i næringslivet, sier han.

Lovverket fastslår at det skal være ro mellom klokken 23 og 06 hver natt. Når det er lyst hele natten og samtidig god temperaturer, øker kanskje lysten til å gjøre noe ekstra når søvnen ikke melder seg. Blant ungdom kan lysten til fritidsaktiviteter øke utover kvelden.

– Vi har tidligere registrert fotballaktiviteter på løkker og i ballbinger. Det har vært noe av det, selv om det ikke har vært mye. Får vi klager, vurderer vi det. Som regel avsluttes det helt uproblematisk når vi har vært der, sier Nilsen, som ber folk flest følge det viktigste rådet: – Ta hensyn!

Stille natur

Andre steder det kan oppstå sjenerende støy, et ute i naturen. Og det kan like godt skje på dagtid som på natten.

Nils Erik Bakke er styreleder i Harstad turlag. Bortsett fra snøskutertrafikk når det er forhold for det, er ikke støy et stort problem, mener han.

– Den norske turistforening er imot vannskutere og snøskutere. Det er mest snøskuterne som støyer og kan være til sjenanse. Vi ser jo mange spor etter dem, sier han.

– Vannskutere er foreløpig ikke noe problem, slår han fast.

Turlaget ønsker at folk skal kunne bevege seg ute i naturen uten å måtte forholde seg til motorstøy.

– Stille natur er et gode som ikke må undervurderes, sier Bakke, som understreker at naturen brukes alle dager, og ikke bare på søndager.

– Vi har for eksempel et turprogram for seniorer, og det startet opp med fottur på Kveøy i går. Det er turer som går på dagtid.

Oddmund Nilsen Vernepleier DEVU24 2007–2011 1. rad fra venstre: Mona Mikalsen, Andrea Nakata, Nelly Mikkelsen, Nina Helen Stensen, Hege R. Hansen Viken, Gulzat K. Idirisovna, Ingelin Bakken, Kristina Knutsen. 2. rad fra venstre: Oddbjørg Hansen, Seksjonsleder Kirsti Koppen, Laila Blindheim, Oddmund Nilsen, Rune Johansen, Paul Roger Rubach, Torgeir Riise, Henning Kristiansen, Stian Kviteberg, Lise Anette Mikkelsen, Ann-Cathrin Iversen, Kullkoordinator Turid Bjørnrå, Silje Sørensen. 3. rad fra venstre: Bjørg Frydenlund, Benedikte Elvegård, Hilde Brækka Furnes. Foto: Kvitebjørn Foto Foto: Martin Vee Akselsen