Det sier politistasjonssjef i Harstad, Morten Hole.

Operasjonssentralen for Midtre Hålogaland politidistrikt (MPPD) ved politihuset i Harstad, har vært arbeidsplass for rundt 25 personer de siste årene.

– Vi har en del polititjenestefolk som har jobbet ved operasjonssentralen i flere år. Nå blir politidistriktet delt i to, og operasjonssentralen stykket opp og fordelt. I øyeblikket er det klar at to medarbeidere går over til Nordland politidistrikt. Ni av dem som har jobbet ved operasjonssentralen til MHPD, skal nå over til Troms politidistrikt sin operasjonssentral i Tromsø.

Hole startet i 2005 opp som lensmann for ETS-kontoret. I 2013 overtok han jobben som sjef ved Harstad politistasjon etter Geir Pedersen. Etter at Elisabeth Kaas avsluttet jobben som politimester i Midtre Hålogaland i 2014, har Hugo Henstein fungert som prosjektleder for MHPD. Fra 1. juni 2017 får de ansatte ved Harstad politistasjon ny politimester i form av Ola B. Sæverud.

Ny organisering

Harstad politistasjon får ansvar for kommunene Harstad, Skånland og Kvæfjord. Her vil det være rundt 75 ansatte som jobber med sivile saker, orden, etterforskning og støttefunksjoner.

En del regnskap og it-funksjoner skal være flyttet fra politidistriktet. Harstad beholder oppgaver innen rett, påtale og PST.

- Ved politihuset i Harstad var det 100 ansatte. Når omstillingen er ferdig jobber rundt 75 ansatte ved politihuset her i Harstad, sier Morten Hole.

Hole håper og tror at publikum skal merke lite til overgangen. For en del av de ansatte har det helt klart vært en utfordrende situasjon.

Pendler

– Omorganiseringen er i rute, sier sier politiinspektør Tom Johannessen, leder for Felles operativ enhet i Midtre Hålogaland politidistrikt (MHPD).

- Det er klart at to av våre medarbeidere fra operasjonssentralen til MPHD skal jobbe i Nordland politidistrikt. Ni av medarbeidere som har jobbet ved sentralen til MPHD vil nå få arbeidssted ved operasjonssentralen til Troms politidistrikt. De vil gå inn i turnusen til politidistriktet i Troms og vil være en viktig ressurs for sentralen, med sin kjennskap til forholdene i Sør-Troms og nordre Nordland.

Johannessen roser ansatte ved operasjonssentralen og øvrige fellesfunksjoner på politihuset i Harstad.

- De har i lang tid hatt en usikker fremtid om arbeidsoppgaver og stedsplassering, og allikevel levert gode resultater og opprettholdt et godt arbeidsmiljø. Stor ros til ansatte som har vært berørt av denne prosessen, sier han.

Rundt 30 personer har vært berørt og fått nye arbeidsplasser i omorganisering av landets politidistrikt.

- Når jeg ser tilbake på 15 år med Midtre Hålogaland politidistrikt, så må jeg si at måten distriktet ble organisert på var rett. Jeg synes hovedtankene bak organiseringen har fungert bra over to fylkesgrenser, mener han.

Politidistriktet får årlig 17.000 henvendelser. Og rundt 10 klager årlig. Det mener Johannesen er en rimelig lav klageprosent.

Fra 1. juni er han ansatt i annen stilling i Nordland politidistrikt/Bodø.

Tromsø svarer

– Publikum i Harstad, Kvæfjord og Skånland vil fra 1. juni motta svar fra en operatør i Tromsø, på telefonnummer 02800. Den som ringer fra Lødingen eller Tjeldsund vil med stor sannsynlighet få kontakt med operasjonssentralen til Nordland politidistrikt i Bodø.

– Hva skjer hvis en er på Tjeldøya i Tjeldsund og ber om hjelp. Hvem rykker ut?

– Det må operasjonssentralen til Nordland politidistrikt ta seg av. En samarbeidsavtale mellom politimesteren i Nordland og politimesteren i Troms vil være på plass for å sikre en god beredskap i grenseområdene mellom politidistriktene, sier Johannesen.

Nærpoliti

Omorganiseringen av politidistriktene er en del av Nærpolitireformen.

Hovedmålene er:

• Et mer tilgjengelig og tilstedeværende politi med god lokal forankring og samhandling

• Et mer enhetlig politi som leverer likere polititjenester med bedre kvalitet i hele landet

• Et politi med mer målrettet innsats på forebygging, etterforskning og beredskap

• Et politi med bedre kompetanse og kapasitet, som deler kunnskap og lærer av erfaringer

• Et politi som skaper bedre resultater i en kultur preget av åpenhet og tillit gjennom god ledelse og aktivt medarbeiderskap

• Et politi som arbeider mer effektivt ved å ta i bruk bedre metoder og ny teknologi

Politireformen har ikke som mål å redusere antall ansatte. Tvert om skal antall polititjenestemenn og -kvinner øke over tid.

– Følgelig vil det være svært liten bruk av sluttpakker. Det er åpnet for andre økonomiske virkemidler for å beholde den kompetansen de ansatte har og etaten trenger også i fremtiden, sier Johannesen.

OMORGANISERING: Politioverbetjent Tom Johannessen, som er leder for operasjonsorganiseringen i MHPD. Foto: Picasa
SKIFTE: Fra 1. juni 2017 er Midtre Hålogaland politidistrikt historie. De har siden 2002 vært etablert i Harstad. Snart ligger Harstad politistasjon inn under Troms politidistrikt. Foto: tore skadal
SENTRAL: Politibygget der Troms politidistrikt er etablert. Foto: Illustrasjon:Filter Arkitekter AS
KART: Troms politidistrikt er delt inn i fem politistasjonsdistrikter. Illustrasjon