Frps nestleder i kommunegruppa, Kristian Eilertsen, reagerte med vantro og sjokk på utspillet fra SV som oppfordret utlendinger til å stille i 17. mai-toget med flagg fra andre land enn Norge.

Trist utspill

– Jeg synes det er trist at SV bruker nasjonaldagen til politisk markering av egen ideologi. Det er helt unaturlig å tillate bruk av andre lands flagg på vår nasjonaldag. Vi har 364 dager ellers i året der disse flaggene kan brukes, sier Eilertsen.

Han mener norske verdier og tradisjoner er under press på alle områder, og spør om det er for mye forlangt at det er kun norske flagg som skal brukes på Norges nasjonaldag.

– Skal vi gi etter også på 17. mai, så undergraver vi de tradisjonene vi har, sier han.

Ikke ødelegg feiringen

SVs lokale leder Vegar Hoel mener det vil være et hederstegn om våre nye landsmenn stilte med flagg fra egne land på nasjonaldagen. Har du vurdert om det kan være riktig?

– Jeg er veldig uenig. Utenlandske flagg i toget på nasjonaldagen vil være med på å ødelegge feiringen vi har 17. mai. Vi må få lov å feire med norske flagg at vi er stolt over vårt opphav, og på nasjonaldagen er det spesielt viktig å vise respekt for Norges grunnlovsdag.

– Hva bør reaksjonen være hvis noen vifter med utenlandske flagg i toget?

– Da bør de på en vennlig måte bli fortalt at dette ikke er greit, og at de bør legge bort flaggene. At våre nye landsmenn blir opplært i at det på 17. mai er det norske flagg som gjelder, må være en del av integreringen, mener Eilertsen.

Roser 17. mai-lederen

Han er glad for at lederen av 17. mai-komiteen, Gro Dagsvold, er klar på at det er uaktuelt å tillate andre flagg enn det norske på nasjonaldagen.

– Derimot er jeg kjempeskuffet over at ordfører Marianne Bremnes synes det er greit. Dette er nok en grunn til at ordføreren bør skiftes ut ved neste valg, sier Kristian Eilertsen.

Han vil følge 17. mai-toget med argusøyne.

– Frp vil uansett sørge for å få på plass flaggregler i god tid før neste 17. mai, sier Kristian Eilertsen.