Den hovedtiltalte (36) sa i retten i dag at fristelsen for letttjente penger ble for stor. Han hadde jobbet i bedriften i mange år da han startet bedrageriet.- Jeg skjønte ikke hvor alvorlig dette var, sa han i vitneboksen.

Han innrømmet at det var han som spurte de tre andre om de ville være med på bedrageriet.- Avtalen var å dele 50/50, og det ble gjort i  alle år.

Ifølge tiltalen har bedrageriet pågått siden 2007, og den antatte hovedmannen forklarte seg detaljert om hvordan dette foregikk.- Vi ble enige om at jeg føre urettmessig inn et vist antall kilo i systemet. De ga meg sine personlige data og kontonummer. Jeg la inn metall som tilsvarte det avtale beløpet. Pengene ble overført til kontoen dere. Etterpå delte vi likt, sier han.

- Dumt

Ifølge tiltalen er HRS Metallco bedratt for rundt 500.000 kroner. Den antatte hovedmannen sa i retten at han angret og skulle betale tilbake.- Har man gjort noe dumt, må man ta sin straff å rydde opp. Jeg er innstilt så langt det lar seg gjøre å betale tilbake beløpet jeg urettmessig har mottatt.

Det var kun den antatte hovedmannen som var ansatt hos bedriften. De andre er venner av mannen.- Vi utførte bedrageriene ofte i forbindelse med jule- og sommerferiene. Da var det behov for litt ekstra penger, sa mannen.

En av de medtiltalte (47) sa han ble overrasket over å få halvparten av beløpet.- Jeg ble overrasket over at jeg ikke halvparten. Det syntes jeg var godt betalt for å låne bort bankkontoen, sa mannen.

Var aldri kunde

Han sa i retten at han til tider hadde dårlig råd, og da sørget den antatte hovedmannen for å lage fiktive innleveringer av metall.- Jeg har aldri spurt han om han kan fikse penger, men jeg klaget over dårlig råd. Da foreslo han at han kunne fikse penger til vår fordel, sier han.

En annen medtiltalt26) fortalte at han hadde dårlig samvittighet.- Når pengene kom inn på kontoen kjente jeg på frykten. Jeg visste det ikke var reelle penger. Jeg har aldri vært kunde hos bedriften, men han skrev mitt navn og kontonummer, pengene kom på kontoen, og vi delte 50/50. Det kunne komme penger inn på kontoen uten at jeg visste hvor de kom fra, sa han.

I tiltalen står det at han har fått utbetalt 130.000 kroner. Selv er han innstilt på å betale tilbake og gjøre opp for seg.- Jeg skal betale tilbake min andel på 65.000 kroner. Hvis jeg må betale 130.000 kroner, blir det vanskelig i forhold til den medtiltalte, sa han.

En annen medtiltalt (33) fortalte Trondenes tingrett at han husket ikke hvordan dette begynte i 2007. I perioden 18. oktober 2007 til 31. oktober 2016 fikk han utbetalt 280.000 kroner.- Jeg var klar over at innleveringene ikke var reell, og at pengene kom fra ulovlig virksomhet. Jeg trengte ikke ekstra penger, men de kom med og gikk inn i den daglige driften, som en god bonus. Jeg hadde dårlig samvittighet og følelsen var ikke god. Vi snakket aldri om å slutte med dette, sa han.

De tre medtiltalte (26), (33) og 47) hevdet i retten at de ikke var klar over at det var flere som hadde denne avtalen med den antatte hovedmannen.

Alle erkjente straffskyld etter tiltalen da dommerfullmektig Kristian Fredhem spurte de fire mennene, om skyldspørsmålet.