Ørna konstaterer at det nesten er umulig å bli lei morraløftet over den litt for østvendte Byen. Den siger inn fra sørvest og ser bebyggelsen bre seg utover i alle retninger, og det vokser høyhus i sjøfronten, innafor et solhamret hav, selvfølgelig utstyrt med ankommende nordgående hurtigrute. Den har akkurat kvittert for Mågasundet, og dermed lyktes å navigere seg gjennom naturens egen lille nautiske flaskehals inn til Harstad havn.

Her finner du alle ørnebildene

Bildet kommer til å endre seg. Flere høyhus er ventet å vokse opp nede i sjøfronten. Ei lang brygge, en flytemolo vil strekke seg mot sørøst i høyre kant av bildet. Men den største forandringen blir det store hullet midt i bildet, hvor en gjeng byggere svinger heisekraner og gravemaskiner for å legge grunn til byens nyeste skolebygg. Snart skal det opp tak, vegger og flere etasjer vett og forstand.

Muligens løfter en og annen forelder som hadde skolebarn for en halv generasjon siden litt oppmerksomt på øyenbrynet. Da var det kamp for å bevare den vide, rike og langtrekkende utsikten mot øst og sør, både til skolebarna som okkuperte den eldste, bevaringsverdige barneskolen og det nedslitte sekstitalls-sarvet som utgjorde Harstad ungdomsskole. Arkitektur for veldig spesielt interesserte, så spesielt at da det ble vedtatt å rive og bygge nytt, var det ikke hørbar protest.