21 dagers ubetinget fengsel, 50 tusen kroner i bot, to år uten lappen for både førerkortpliktig og kjøretøy og førekortfri motorvogn er dommen fra Trondenes tingrett.

Det var folk som reagerte på mannens oppførsel og ringte politiet da de så mannen sette seg inn i sin personbil.

Mannen i 50 årene erkjente ikke straffskyld og forklarte i retten at han nyttårsaften fram til 03-04.00 natt til 1. januar drakk en god del alkohol, brennevin, vin og øl. Han sa at han sov dårlig om natten og følte seg trøtt og sliten da han sto opp. Om ettermiddagen dro han hjem i sin personbil.

Reagerte på oppførselen

Han la seg klokken 20.00 for han skulle på jobb dagen etter. Men først drakk han to konjakk og en øl. For å få sove tok han en sovetablett.

Etter cirka 20 minutter sto politiet inne i huset hans. Han var veldig forvirret og benektet at han hadde kjørt bilen. Etter hvert forklarte han til politiet at han hadde kjørt hjem edru, men hadde drukket da han kom hjem.

Vitnet som kontaktet politiet fortalte i retten om en meget beruset mann.

Vitnet fortalte at han skjønte at mannen ville kjøre og derfor fulgte han med da mannen gikk mot bilen sin. Mannen stilte seg bak bilen til han trodde ingen så han, for deretter å sette seg bak rattet å kjøre.

Vitnet fortalte at det var flere som reagerte på mannens oppførsel.

Politivitnet fortalte at de fikk tips om mulig fyllekjøring og dro hjem til mannen.

De oppnådde ikke kontakt, men kom seg inn i huset gjennom en ulåst altandør.

Oppkonstruktert forklaring

Politivitnet fortalte at mannen hadde sagt at det ikke var noe problem å kjøre alkoholpåvirket i utkantene for da var det bare å få en traktor til å slepe bilen opp på veien igjen hvis man kjørte i grøften.

Politimannen sjekket dette opp og så i politiloggen at samme mann i 2016 hadde kjørt i grøften alkoholpåvirket og deretter hadde blitt slept opp av traktor.

Trondenes tingrett fester lit til vitnet sin forklaring, og mener mannen var kraftig beruset. Retten mener mannens forklaring fremstår som oppkonstruert og tilpasset forklaringer i saken.

Det er også påfallende at mannen først nektet for å ha kjørt bilen.

Retten mener at bevisene i saken er så tydelige at de legger til grunn at han hadde en promille på minst 1,2 da kjøringen fant sted.

Mannen er tidligere dømt for promillekjøring både på land og til havs.

Dommen er mildere enn aktors påstand som var på 24 dager og en bot på 72.000 kroner.