Historien begynner i starten av april. På Voksenopplæringa i Harstad går Yousef Alhamod (17) i grunnskolen der han får undervisning fra Jon Bjerkan.

– Jon bruker å spørre hvordan vi har det. Da sa jeg at min mor og søsken nettopp hadde fått innvilget familiegjenforening i Norge.

Da Bjerkan hørte at Alhamod manglet rundt 15.000 kroner for å få hentet sin familie til Norge, startet han kronerulling på sosiale medier.

– Jeg tenkte «ja ja, vi får prøve», men jeg var langt fra sikker på at det skulle ordne seg. Men man må prøve, sier han.

Etter bare to dager var målet nådd, og mer enn det.

– Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger. Responsen var mye bedre enn forventet, sier Bjerkan.

For to år siden kom Alhamod til Harstad som flyktning fra Syria. Han har vært på flukt fra urolighetene i landet helt siden han var barn. Konflikten har siden år 2012 sendt rundt 5 millioner mennesker på flukt.

– De teller timene

Bjerkan har ikke nøyaktige tall på hvor mange som bidro i kronerullingen, men han tror at så mange som 70 personer kan ha deltatt.

– Vi samlet inn 19.000 kroner. Det er mer enn nok for å hente Yousefs mor og fire yngre søsken til Harstad. Pengene som blir til overs går til Unicefs arbeid i Syria.

Søndag drar Alhamod til Evenes flyplass for å hente sin mamma og søsken som han ikke har sett på flere år.

– De teller timer til de kommer hit. Jeg er svært takknemlig, jeg kjenner ingen av dem som har bidratt med penger, sier 17-åringen.

Nå venter et nytt liv i Harstad for familien. Det er kun faren som nå ikke har fått opphold i Norge. Det håper familien skal løse seg etter hvert.

Samler sengetøy, dyner og puter

Etter at den vellykkede kronerullingen var avsluttet, ba Bjerkan også folk å bidra med madrasser. De er nå på plass, men fremdeles mangler noen dyner, puter og sengetøy.

– Det folk kanskje ikke vet, er at den norske stat ved familiegjenforening først bidrar når familien har kommet til landet. Reisen må de betale selv, og personen som bor i Norge må huse familien, sier Bjerkan.

De som ønsker å bidra, kan ta kontakt med han.

– Jeg har aldri gjort noe lignende tidligere, og vet ikke om jeg kommer til å gjøre det igjen. Men man skal aldri si aldri, sier Bjerkan.

Spiller fotball og vil bli lege

Overgangen til Harstad er stor for Alhamod, som flyktet fra storbyen Damaskus som barn.

I Harstad spiller han fotball og liker naturfag på skolen.

– Målet er å bli lege for å kunne hjelpe andre, sier han.

Om hjelpa fra harstadværingene sier han dette:

– Norge er et godt land.

Hvis alt går etter planen kommer moren og fire søsken til Harstad søndag kveld. Til Norge kommer de fra en flyktningleir i Tyrkia. Alt de har med seg er én koffert hver.