Miljøpartiet De Grønne i Harstad ønsker å få utredet økogrend/økolandsby som del av boligpolitisk handlingsplan 2017–2020 i Harstad kommune.

– Vi ser med glede på ei stadig økning av etablerte økolandsbyer i norske kommuner, og et av suksesskriteriene for slike prosjekter er et tett samarbeid med kommunene, skriver Høe.

Ny bydel på Bjarkøy

– Et godt eksempel er Eide økogrend i Hyllestad kommune. Deres strategi og tiltaksplan for økogrenda kan brukes som et eksempel og gir et innblikk i prosjektets formål som sammenfaller godt med boligpolitisk handlingsplan.

MDG foreslår også å få utredet ei kommunal tomt ved Nergårdshamn på Bjarkøy som mulig tomt for en økolandsby.

– Det er etter vårt syn mye som ligger til rette for prosjektet på dette historiske området, med gangavstand til skole, barnehage, eldrehjem, butikk og kafé på et kystnært og naturrikt sted, skriver partilederen.

Historisk grunn

MDG mener prosjektet passer også godt sammen med andre initiativ på øya, som det planlagte Tore Hunds rike. Partiet tror landsbyen vil kunne bidra til flere fastboende og økt interesse for øysamfunnet.

- Det taler da også for å gi Nergårdshamn bydelsstatus, mener Høe.

Fakta

  • Økolandsby er en landsby bygget slik at infrastrukturen er så bærekraftig som mulig.

  • Bygninger er ofte reist med miljøvennlige materialer som finnes på plass eller i nærheten.

  • Bygningene er plassert og konstruert slik at de har naturlig ventilasjon og krever lite eller ingen energi. Forbruksenergi produseres ved hjelp av sol, vind, jordvarme og bølgekraft.

  • De mest bærekraftige økolandsbyene er off grid, det vil si ikke tilknyttet kraftnett eller offentlig kloakksystem.

  • Gravdal kommune i Lofoten har nylig godkjent planene for en økolandsby.

  • Ideen har vokst fram av økende miljøbevissthet, til en global, sterkt voksende folkebevegelse. Målet er et bærekraftig samfunn i harmoni med alle aspekter ved livet, både kulturelt, økologisk og ideologisk.