Norge skal, for første gang i historien, operere med to spionskip. Som Harstad Tidende skrev i september fjor, skal gamle Marjata, som nå er omdøpt til Eger, stasjoneres i Harstad.

Eger har allerede lagt noen dager til kai på Stangnesbasen.

– Dette blir skipets faste plass når det ikke er til havs, sier havnesjef Ivar F. Hagenlund.

Ifølge Aftenposten har Russland rustet kraftig opp i nordområdene. Derfor øker Norge kontrollen med nabolandet i øst.

Ett av skipene som skal følge med, er Eger som har vært inne til ombygging og nå sendt nordover.

Russisk aktivitet

Sjefen for E-tjenesten, Morten Haga Lunde, sa til Aftenposten i 2016:

– Det var ikke den opprinnelige planen, men behovet er der. Vi observerer økende russisk militær aktivitet i våre nærområder. Derfor vurderte vi om det fortsatt kunne være noe å hente ut av Eger. Vi ønsker å være flere steder, i Barentshavet og Norskehavet, sa Haga Lunde.

– Nordområdene står fortsatt i en særstilling for tjenesten. Den internasjonale utviklingen, endringer i trusselbildet og Norges engasjement en rekke steder i verden, har utvidet Etterretningstjenestens arbeidsområder, skriver E-tjenesten til NRK Troms.

Oppkalt etter «tråler»

Eger skal følge aktivitet på overflaten, som sivil og militær transport, inkludert risikotransport, i tillegg til aktivitet i luften og under vann.

Navnevalget er langt fra tilfeldig, melder VG: Hun er blitt oppkalt etter tråleren «Eger» fra Egersund, som på midten av 1950-tallet tilsynelatende var en vanlig fiskebåt som fisket utenfor Kolahalvøya.

I virkeligheten var rederiet Egerfangst A/S eid av CIA og Etterretningstjenesten, og båten utstyrt med datidens mest avanserte utstyr for ELINT – elektronisk etterretning.

Den eneste om bord som visste noe om Egers hemmelige oppdrag, var skipper Bertil Løyning. Mannskapet visste ingenting, til tross for at de seilte rundt på et skip rigget med eksplosiver som kunne utløses dersom russerne ble for nærgående.

Det er verftet Vard Langsten som har hatt jobben med å modernisere skipet. Mandag 24. april forlot skipet verftet, og seilte til sin nye hjemmehavn i Harstad.

Eger skal følge russisk og annen aktivitet på havoverflaten, under vann og i luften i det nordlige Norskehavet og vest i Barentshavet.

Da E-sjef Haga Lunde introduserte det nye spionskipet Marjata i mars 2016, understreket han at overvåkingsskipene i særlig grad har bidratt til situasjonsforståelse i nord, og har fremstått som tydelig norsk tilstedeværelse i området, skriver Aftenposten.

Nye Marjata har tilholdssted i det østlige Barentshavet.

KJEN­NING: Nye Marjata er nes­ten for en gam­mel kjen­ning å reg­ne i Har­stad. Ski­pet be­søk­te byen to gan­ger i 2016. Da lå også det til kai på Stang­nes. Dette er Marjata nummer fire i rekken. foto: Kjell Rune Henriksen