Et enstemmig kommunestyre sa nemlig i går ja til følgende forslag fra rådmannen: Ved sykemelding skal ordføreren beholde sin godtgjørelse de første 16 dagene (arbeidsgiverperioden). Etterpå skal kommunen dekke mellomlegget mellom full godtgjørelse og de utbetalte sykepengene fra NAV.

En frilanser

- Denne saka handler ikke om meg, men om det faktum at norske ordførere ikke er sikret de samme velferdsgoder som vanlige arbeidstakere. Verken jeg eller andre ordførere er ansatt i kommunen. Derfor har vi ikke krav på sykepenger de første 16 dager av en sykdomsperiode, opplyste Bremnes.

I sine vel fem år som ordfører har hun møtt mange kolleger som ikke har vært klar over dette inntektsbortfallet. En dom i Høyesterett fra 16. mars 2016 etterlot ingen tvil: Per definisjon er en ordfører å anse som en frilanser, uten krav på sykepenger fra arbeidsgiver.

Ryggoperert

Allerede i sin første ordførerperiode (2011-2015) ble Marianne Bremnes klar over de faktiske forhold. Hun måtte gjennom en ryggoperasjon og kunne derfor i en periode ikke skjøtte sitt ordførerverv.

- Jeg leverte inn sykemelding, men fikk den i retur. Med opplysninger om at kommunen ikke var pliktig til å utbetale sykepenger, forteller ordføreren.

Et samlet politisk miljø mener at Bremnes, og hennes etterfølgere i ordførerstolen, fortjener samme økonomiske sikkerhetsnett som alle ansatte.

- Det skulle bare mangle at ikke ordføreren er sikret en inntekt ved sykdom, fastslo Frps Hanne CS Iversen. Hun mente rådmannen burde vurdere om kommunen skulle tegne en egen forsikring for å dekke ordførerens eventuelle sykepenger. Det ville koste om lag 20.000 kroner i året. Flertallet mente imidlertid at ei slik sykelønnsforsikring er unødvendig. Kommunen tar risikoen med selv å dekke utgiftene.

Snarlig endring

Mye tyder på at alle ordførerne i Norge vil være sikret normal inntekt de første 16 dagene av en sykdomsperiode. Et eget utvalg har nemlig vurdert endringer i gjeldende kommunelov. Det foreslås at alle kommunalt folkevalgte som har et tillitsverv tilsvarende minst 50 prosent stilling, skal gis samme velferdsrettigheter som de ansatte.