Kristian Eilertsen klistret merkelappen ”feig” på ordfører Marianne Bremnes etter at hun i torsdagens møte i kommunestyret ikke ville ta opp Frps forslag om å innføre et forbud mot tigging i Harstad.

Dersom ordføreren hadde oppfylt Eilertsens ønske om ei avstemning, ville forslaget fått støtte fra Frps sju representanter, pluss et par fra Høyre. Fra alle andre partier kom det krystallklare og entydige meldinger om at justisminister Per Willy Amundsen, Kristian Eilertsen og alle andre som vil ha lokale tiggeforbud, er på ville veier.

- Vi er på fornavn

- I Harstad er vi lite plaget med tiggere. Vi har noen ganske få. De bor og lever her i byen. Mange av oss er på fornavn med dem. Den mest kjente i bybildet er en kvinne som har sin faste plass utafor Amfi Bertheus.

Ingen innbyggere er forpliktet til å gi penger til tiggerne. Ingen trenger å ha dårlig samvittighet om man ikke gir. Dette er en sak som blir helt opp til den enkelte å vurdere, uttalte ordfører Bremnes i sin begrunnelse for å avvise Frps forslag. Hun fikk støtte fra mange hold.

- Frp og Kristian Eilertsen ønsker til stadighet å løse alvorlige sosiale problemer med nye forbud. Vi deler ikke hans tro på at et lokalt tiggeforbud vil bidra til å bekjempe alvorlig kriminalitet, som narkotikasalg og hallikvirksomhet. Kampen mot utenlandske kriminelle nettverk kan bare vinnes ved å tilføre politiet økte ressurser.

Og hvem skulle et tiggeforbud egentlig være innrettet mot? Etniske grupper, som romfolk fra Romania? Gatemusikanter? Eller Frelsesarméens julegryter, spurte Venstres Even Aronsen og Aps Kjetil Bjørkelund.

- Kun et skalkeskjul

- Dette er kjente toner fra våre politiske motstandere. Det gjelder å dysse ned og bagatellisere de problemene ”tiggerne” som kommer til Norge medfører. Dokumentaren i NRK Brennpunkt viste med all mulig tydelighet at disse folkene slår seg opp på narkotika, prostitusjon, menneskehandel og annen kriminalitet. ”Tigginga” er kun et skalkeskjul, hevdet Frp-toppene Kristian Eilerten og Eivind Stene.

Eneste løsning er ifølge Frp å kriminalisere all tigging. Et nasjonalt tiggeforbud var på trappene for ei tid tilbake.  På Stortinget var Høyre, Frp og Sp rede til å fatte et slikt vedtak. Men Sp kom på andre tanker og trakk seg fra avtalen. I stedet har Stortinget gitt kommunene mulighet til å vedta lokale tiggeforbud.

- I påvente av et nasjonalt forbud, må vi i Harstad nå vise handlekraft. Vi må ta tilbake bybildet for folk flest, samtidig som vi slår en kile inn i den kriminelle virksomheta til kyniske, griske og utspekulerte østeuropeiske bander.

I den godt utviklede norske velferdsstaten er det absolutt ingen som trenger å tigge på gata. Det er forskjell på å be om hjelp og å tigge. Og når politiet vurderer tiggeforbud som et viktig verktøy i kampen mot organisert kriminalitet, bør vi politikere gi lovens håndhevere dette verktøyet, hevdet Eilertsen og Stene.

- Politiet i Harstad sier at i vår er tigging ikke noe problem, fastslo ordfører Bremnes.