Borghild Lundeby er prosjektleder for 2030 ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, som er vertskap i forbindelse med det store nasjonaljubileet tusen år etter slaget på Stiklestad. Dette slaget regnes som starten på Norge som nasjon.

Lundeby foreslår nå at jubileet kan starte allerede i 2020 med fokus på den rike vikinghistorien på Bjarkøy og Trondenes. Hun var en av foredragsholderne på fagseminaret «Med kulturarven som spydspiss», som samlet noen av de beste kreftene nasjonalt på dette feltet. Lundeby var begeistret etter endt dag.

Sterke koblinger

–Det er veldig viktig å få Nord-Norge med på det store nasjonaljubileet. Det er sterke koblinger mellom Troms, Trøndelag og den nasjonale historien. Det har vi virkelig vist i dag, men mye kunnskap, og flott presentasjoner, sier hun, og var spesielt fornøyd med å ha lært mer om den samiske historien knyttet til regionens vikingtid.

Troms fylke vil inn

Lundeby har utfordret aktuelle fylkeskommuner til å samarbeide om jubileet, og fredag meldte også Troms fylke seg på. Fylkesråd Willy Ørnebakk var på seminaret (før han dro til Trondenes og avdukingen av altertavla) og lovte at Troms fylke ønsker å være med i planleggingen og samarbeidet om jubileet.

Forhistorie

Lundeby mener det passer godt å starte jubileet med Trondenes, Bjarkøy og den samiske historien knyttet til hendelsene og vikingsetet her.

– Opptakten til hendelsene på Stiklestad inkluderer denne regionen. Tore Hund er Olavs banemann, men også tiden før er viktig, med høvdingestyret, så det passer veldig bra å starte her.

Hun ønsker å bruke tiden fram til 2020 til planlegging, og så bygge opp mot det store jubileet i 2030 med fokusområder hvert, år, samtidig som det pågår et nasjonalt flerfaglig forskningsprogram og kunnskapsformidling til hele landets befolkning.

–Dette er et forslag. Troms må selv finne ut hva som er det rette året, sier Lundeby.

Det var Sør-Troms regionråd som sto bak fagseminaret om regionens vikingtid og nasjonaljubileet i 2030.

Fagseminar: Prosjektleder i Sør-Troms regionråd, Nina Dons-Hansen og Borghild Lundeby, prosjektleder 2030 Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Foto: Øivind Arvola