Arbeidstilsynet marker i år verdens arbeidsmiljødag ved å sette søkelyset på skader, ulykker og dødsfall blant unge i arbeidslivet .

De fokuserer på hvor viktig opplæring er for å forebygge at noen skader seg eller mister livet på jobb.

– Mange ulykker kunne vært unngått med bedre opplæring. Arbeidstilsynet mobiliserer for å få flere arbeidsgivere til å ta sitt ansvar for å gi unge den opplæringen de trenger for å jobbe sikkert, sier han.

Bedriftsbesøk

Fredag var Truls Johannessen og rekke av tilsynet rådgivere på veiledningsbesøk hos en rekke bedrifter i nord. Johannessen starter sin arbeidsdag hos Byggern’n i Harstadbotn.

– Vi har rutiner for dem som er ny hos oss. Da får de en gjennomgang når det gjelder sikkerhet og rutiner, sier Gøran Berntsen ved Byggern Harstad.

– Ingen får kjøre denne trucken før de har opplæring og sertifikat, sier Berntsen, som sammen med kunderådgiver Ronny Ostad viser uteområdet til Arbeidstilsynet. De er opptatt av vernerunder rundt på arbeidsplassen og fokus på at det skal være ryddig utenfor bedriften.

Veiledning

– Vi har mye fokus på veiledning når vi besøker bedrifter i disse dager. Dette er ikke et tilsyn vi er på i dag, sier Johannessen, som ofte besøker arbeidspplasser i Harstad.

20 unge mennesker har mistet livet på jobb siden 2011. Over 1000 unge blir alvorlig skadet på jobb hvert år.

– Mange av ulykkene kunne vært unngått med bedre opplæring, sier Borghild Lekve, fungerende direktør i Arbeidstilsynet.

– Vi skal ut og veilede i bedrifter med unge arbeidstakere denne dagen. Og vi drar i gang en facebook-kampanje hvor vi med noen korte filmsnutter vil appellere til arbeidsgivere for at de skal passe bedre på de unge arbeidstakerne sine.

· Unge arbeidstakere er verdifull arbeidskraft, og de er i startfasen på et langt arbeidsliv. Samtidig er de en utsatt gruppe. De har mindre erfaring og kjennskap til jobben de skal gjøre, og ofte mangler de forståelse for risikoen knyttet til oppgavene, sier Johannessen.

Han informerte også om at det finnes 20 rådgivere klar til å svare på spørsmål fra bedrifter eller andre som trenger veiledning.

- Vi henvender oss denne dagen til arbeidsgivere som ansetter unge mennesker (18-25 år) i næringer som har størst andel registrerte skader:

· industri.

· bygg- og anlegg.

· helse- og sosialtjenester.

· varehandel (ikke detaljhandel).

· jordbruk, skogbruk.

ARBEIDSTILSYNET: Seniorrådgiver i Arbeidstilsynet Nord-Norge, Truls Johannessen.Her sammen med avdelingsleder ved Bygger'n, Jøran Berntsen. Foto: Tore Skadal
BESØK: Truls Johannessen fra Arbeidstilsynet Nord-Norge på veiledningsbesøk i Harstad fredag. Foto: Tore Skadal