Både ved Norges Brannskole på Fjelldal og ved Ramsund Orlogsstasjon kommer aktiviteten til å skyte fart innen kort tid, og ordføreren benyttet sjansen til å minne fylkespolitikerne om Nordland fylkes vertsrolle i det som skjer.

Dårlig veistandard

Det var ikke overraskende at fylkesveiene i Tjeldsund ble viet stor oppmerksomhet, spesielt FV 824 som går gjennom Fjelldal/Ramstad og til Ramsund. Veien har i mange år vært en flaskehals, og Forsvaret har lenge merket problemene i forhold til tungtransport.

– I Seljevika ved Ramsund ligger Nord-Norges eneste kai der det er lov til å ta i land ammunisjon. Problemene starter når ammunisjonen skal fraktes videre på RV 824 som er smal, svingete og i generelt dårlig forfatning. Veien er ikke på noen måte beregnet til denne transporten eller til den øvrige tungtransporten som vil komme etter hvert som aktiviteten ved orlogsstasjonen øker. Veistandarden har også alvorlige trafikksikkerhetsmessige konsekvenser for alle andre som skal bruke den, påpekte ordføreren.

Ubrukelige avkjørsler

Samme vei må brukes til all transport til og fra brannskolen på Fjelldal.

– Vi vet at trafikken hit kommer til å øke betydelig når byggearbeidene i tilknytning til den nye fagskolen starter. For å komme ned til brannskolen, må en ta av fra FV 824 til FV 713, og slik forholdene er i dag, lar dette seg ikke uten videre gjøre for store kjøretøy. Trailere som frakter utstyr til skolen, må kjøre til Fjelldal samfunnshus og snu der og kjøre tilbake for å komme ned på FV713, som for øvrig er i veldig dårlig forfatning.

Ordføreren benyttet også anledninga til å trekke fram den dårlige veistandarden på FV 711 på Tjeldøya og den manglende gang- og sykkelveien på E 10 over brua i Kongsvik.

Om oppdateringa på den elendige standarden på fylkesveiene gjorde nok inntrykk på fylkespolitikerne til at bevilgningene kommer, gjenstår å se.

Videregående skoletilbud

Ordføreren hadde et annet innspill til fylkespolitikerne som også har ansvar for videregående skoler.

– I forbindelse med oppstarten av den nye fagskolen for brann- og redningspersonell ved Norges Brannskole, ønsker vi at det etableres en videregående skole. Vi mener at Nord-Norge må utnytte dette potensialet ved å starte en videregående skole med en linje for samfunnssikkerhet og beredskap. På denne måten kan vi utnytte lærekreftene og den kompetansen som bygges opp her. Avstanden til videregående skoler i Harstad og Narvik er så stor, at noen flyttet fra kommunen da den videregående skolen i Skånland ble lagt ned. Vi tror at hvis vi kan få et videregående tilbud her, så vil dette ha en positiv effekt på folketallsutviklinga for kommunen vår, og det kan også være et alternativ for elever fra resten av landet.