Et alterskap fra middelalderen, fra cirka 1510, har funnet veien tilbake til Trondenes Historiske Senter.

- Etter at alterskapet forlot Kvæfjord kirke i 1863, har det, med unntak av en kortere temporær utstilling, aldri vært vist fram til publikum. Det har ikke vært avglemt her nord, men definitivt utilgjengelig for publikum i vårt langstrakte land. Gleden er derfor nærmest uendelig stor når alterskapet nå kommer hjem fra Kulturhistorisk Museum i Oslo, sier Ingrid Skjønhaug ved Sør-Troms Museum.

Midtfiguren i alterskapet viser Olav den hellige. Dragen med menneskehode som Olav tråkker på, er Olavs egen indre demon som han prøver å undertrykke. Olav er kjent i en rekke avbildninger der han tramper på demonen eller dragen, som er utformet med Olavs egne trekk. De andre figurene på alterskapet er St. Jakob, St. Peter, Sta. Katarina og Sta. Barbara. Maleriene på dørene er av Sta. Sunniva og hellige Olav, melder Sør-Troms Museum.

Det finnes to komplette alterskap fra Kvæfjord kirke bevart. Disse kalles "Kvæfjord 1" og "Kvæfjord 2". I tillegg finnes det 3 helgenfigurer fra "Kvæfjord 3" - disse er idag utstilt på Trondenes, mens resten av skapet er tapt. Alle dette ble tatt til Oslo i 1863, da man rev kirka fra 1760 og bygget den kirka som står i dag. Så gjelder det og holde tunga rett i munnen. "Kvæfjord 1" er utstilt på Kulturhistorisk Museum i Oslo. Dette alterskapet var opprinnelig fra Trondenes kirke. "Kvæfjord 2" kom ikke fra Trondenes. Dette betegnes som «den gamle Qvæfjord altertavle» av biskop Nannestad i 1750. Det er dette skapet - "Kvæfjord 2" - som Elisabeth Aspaker avduker fredag på Trondenes Historiske Senter.