Med hjelp av hesten Sara (24) klarte de på mirakuløst vis å berge en sterk nedkjølt kvinne.

To elever fra Folkehøgskolen Nord-Norge var på kanotur da uhellet var ute. Kanoen kantret og historien kunne endt alt annet enn lykkelig.

Ridelærer Anniken Konstance Anfinsen var på ridetur sammen med tre elever ved rideskolen da den flotte turen fikk en dramatisk vending.

Anfinsen forteller at mens de red langs fjæra kom plutselig en søkkvåt kvinne springende panisk mot dem og ropte på hjelp.

– Hun klarte ikke snakke. Men vi forsto at vi måtte ringe 113 for det var noen som holdt på å drukne, forteller Anfinsen.

Havet kom opp på hesteryggen

Ridelæreren holdt hodet kaldt og tok ansvar. Hun fikk ringt AMK, fikk elevene til å ta seg av hestene og den søkkvåte kvinnen.

– Det er utrolig at det gikk bra. Jeg må berømme de tre medelevene som gjorde alt riktig. De holdt kontakt med AMK.

Det er en dramatisk historie som utspant seg onsdag klokken 18.00, i fjæra like nedenfor rideskolen.

– Da vi kom ned til havet så vi kvinnen ligge 100-150 meter fra kanoen. Jeg hoppet øyeblikkelig på en av hestene og prøvde å ri ut til kvinnen, men da det kalde havet kom opp på ryggen til hesten ble vi tvunget til å snu.

På land så hun etter en ny mulighet til å berge kvinnen. Hun hentet hesten Sara, og løp lenger bort på en holme. Fra holmen klarte hun og hesten å komme ut til kvinnen.

– På dette tidspunktet hadde kvinnen kommet seg på beina, men sto fortsatt ute i havet. Hun var så kald at hun ikke klarte å gå, og sammen med hennes venninne fikk vi henne på land.

I sjokk

Kvinnen var svært kald, hadde krampe, og hun klarte verken å snakke eller gå.

– Jeg fikk av henne de våte klærne og ga henne mine tørre klær. Kvinnen var i sjokk.

Alarmsentralen sendte ut både ambulanse og ambulsehelikopter. Helikopteret klarte ikke å lande i fjæra, og ambulansen ble stående 500 meter fra stedet.

– Vi fikk kvinnen opp på hesteryggen, og begynte å gå mot ambulansen. Venninnen hennes var veldig sliten, så hun gikk ved siden av og holdt seg fast i hesten. Uten hesten hadde vi ikke klart å få henne fram til helsepersonellet.

Stolt av elevene

Anfinsen holdt roen og klarte å holde motet oppe hos de slitne kvinnene.

– Etter en stund ble vi møtt av ambulansepersonell som kom kjørende på en firehjuling. Det var herlig å se at kvinnene endelig var i trygge hender, sier den tapre læreren.

Anfinsen påpeker at det ikke bare er henne som skal berømmes.

– Jeg er umåtelig stolt av mine elever og ikke minst hestene som ikke nølte med å gå ut i det kalde havet for å redde kvinnen, sier ridelæreren.

Fungerende krimsjef Ørjan Munkvold ved Harstad politistasjon sier det kunne gått veldig galt.

– Kvinnene skulle bytte plass i kanoen, og da kantret den. Den ene klarte å svømme til land og fikk tilkalt hjelp, mens den andre ble liggende i havet. Begge ble undersøkt av lege på legevakta og kunne raskt dimitteres. De skal være i god form, sier han.